Microciparea câinilor, greu de făcut

Data publicării:
microcipare 231014

Cu două luni înainte de expirarea primului termen, în Maramureș au mai rămas de microcipat 60 de mii de câini. Acţiunea se va face în timpul campaniei de vaccinare antirabică de luna viitoare, dar medicii veterinari se tem că vor întâmpina probleme la sate. Acolo oamenii nu au auzit de această prevedere şi nu sunt de acord cu plata implantării cipului care costă aproape 50 de lei.

„- E foarte mult. - Și ce faceți, că e obligatoriu să îl microcipați? - Îl terminăm, nu ne mai trebuie câine".

„Dacă vor să îl țină lângă casă, să plătească! "

„Îi o idee bună să se microcipeze, dar am auzit că tare mari-s preţurile."

„Campania antirabică s-a prelungit cu două luni, pentru că inițial era până în 31 decembrie 2014, tocmai pentru a da răgaz populației din mediul rural de a înțelege și de a accepta această nouă formă de identificare", a precizat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș.

În comuna Recea din judeţul Maramureș, de exemplu, ar trebui luați în evidență aproape 1500 de câini. Ca să îi convingă pe oameni să-și microcipeze animalele, primăria ia in calcul cumpărarea cipurilor din bugetul local, iar proprietarii să suporte doar intervenția.

„Avem caz care are şase câini. Nu ne permitem să plătim la el microciparea a şase câini, pentru că el are pasiunea câinilor. Pe principiu, unde sunt unu-doi câini în gospodărie la om pe lanţ, acolo să suportăm", susţine Pavel Octavian, primarul comunei Recea.

În Oradea campania de microcipare a câinilor a fost gratuită pentru proprietarii de câini, dar primăria a plătit 170 de mii de lei pentru această acţiune.

„În municipiul Oradea a fost finalizată microciparea, respectiv identificarea câinilor prin microcipare, la câinii cu stăpâni. În acest sens au fost identificați prin microcipare peste 12.000 de câini cu stăpân", a menţionat Mircea Stejeran - șef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.

De la 1 ianuarie Primăria Oradea va începe să-i amendeze pe cei care nu şi-au microcipat câinii. Amenzile sunt cuprinse între 300 și 1.000 de lei.

Redactor: Laura Breb
Operatori: Kristian Kosa, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri