Minerii de la Băiţa au renunţat la protest

Data publicării:
BETA mineri

"O vrem pe doamna directoare înapoi! Să vină doamna director înapoi!"

Aşa au reacţionat minerii de la Băiţa când noul manager Pompiliu Crai a venit să-şi preia funcţia, în locul demisionarei Maria Trip. Ortacii au aflat că proaspăt numitul director a închis şi alte exploatări şi au refuzat să stea la discuţii cu el.
Nici prefectul de Bihor şi nici membrii Consiliului de Administraţie nu au reuşit să îi convingă să accepte noua conducere.

"Propuneţi dumneavoastră un om care să fie reprezentantul dumeneavoastră în consiliul de administraţie", le-a cerut Claudiu Pop, prefect de Bihor.

"Să o repună în funţie pe doamna Maria Trip şi în consiliul de admnistraţie să avem un bihorean de-al nostru", a replicat Doru Filip.

Deşi negocierile păreau să avanseze, la un moment dat discuţiile s-au oprit, în huiduielile minerilor.

Între timp, ministerul Economiei a acuzat-o, într-un comunicat pe fosta directoare, Maria Trip, că a condus în mod defectuos exploatarea. Potrivit reprezentanţilor ministerului, pierderile suferite de societate au depăşit 17 milioane anul trecut şi au ajuns la peste 5 milioane de lei în 2014.

Comunicatul Ministerului Economiei

Situația economică și financiară a societății S.C. Băița S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de directorul general, Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societății, la sfârșitul anului 2013, au depășit suma de 17 milioane lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la nivelul de 5,4 milioane lei. 

Ministerul a sesizat DNA şi ANI referitor la un posibil conflict de interese, referitor la o cesiune de acţiuni în valoare de peste 5 milioane de lei.
La rândul lor, protestatarii au acuzat autorităţile că nu au făcut nimic pentru a plăti datoriile acumulate de investitori.

După câteva ore de discuţii aprinse, cele două părţi au ajuns la o înţelegere: actualul director tehnic va prelua conducerea minei, iar unul dintre şefii de tură va face parte din Consiliul de Administraţie.

Minerii au fost anunţaţi că vor mai fi create locuri de muncă dacă vor tripla cantitatea de dolomită extrasă. În Băiţa lucrează acum 110 ortaci, iar specialiştii au calculat că zăcământul din zonă mai poate fi exploatat încă 50 de ani.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri