Navetă pentru tratament. Bolnavii de scleroză multiplă din Bihor se tratează în alte judeţe

Data publicării:
tratament scleroza 201114

160 de bihoreni suferă de scleroză multiplă. Printre ei se află Dragoș Zaharia, care a fost diagnosticat cu scleroză multiplă în urmă cu 8 ani. În scurt timp a reuşit să intre pe lista de tratament pentru boala de care suferă.

"Tratamentul te poate ajuta în evoluția bolii. Dacă nu primești tratamentul la timp, ești o legumă pentru societate."

"Beneficiile sunt vizibile, însă consumul fizic și psihic pe durata tratamentului este foarte mare", spune un pacient, iar altul îl completează: "De când fac tratamentul, din fericire nu mai fac așa multe pusee."

Scleroza multiplă este o boală imprevizibilă, care afectează mai ales femeile.

"Când n-ai de unde să știi cum va evolua pacienul este important tratamentul", susţine dr. Monica Sabău, șef de secție la Spitalul Judeţean din Oradea.

"Primează recomandarea medicului, recomandarea terapeutică, dar și de posibilitățile efective de tratatament în programul național", spune Laurențiu Lazăr, președintele Fundației de Scleroză Multiplă.

Ca să se trateze prin programul naţional, bihorenii afectaţi de scleroză multiplă fac naveta sute de kilometri, până în Timișoara ori Cluj.

"La nivelul Bihorului acest program prin care se face tratamentul acestei boli, scleroza în plăci, nu se desfășoară", confirmă dr. Ionuț Gheorghe, directorul CAS Bihor.

Terapiile inovatoare folosite în străinătate sunt deocamdată inaccesibile bolnavilor din țară.

"În România, ultimele terapii orale nu pot fi accesate deoarece nu au primit aprobarea de a fi înscrise pe lista de medicamente gratuite și compensate", explică Claudia Torje, asistent social al Fundației de Scleroză Multiplă.

Pentru cei 6 mii de români afectaţi de scleroza în plăci sunt disponibile doar 2700 de locuri pe lista de tratament. Cei care nu sunt incluşi în programul de tratament național trebuie să plătească 1000 de euro pe lună, pentru primul nivel de tratament. Pentru formele avansate ale bolii costul tratamentului se triplează.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Cristian Rusu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri