O cercetătoare din Oradea, medaliată cu aur pentru că a inventat marmelada crudă

Data publicării:
BETA cercetatoare

Simona Bişboacă a început cercetările la marmelada crudă în 2010. Doi ani mai târziu era premiată cu aur la cel mai mare salon de inventică în alimentaţie din Croaţia.

"Produsul se face la rece, fără pasteurizare, fără nici un fel de tratament termic; implicit nu se distrug enzimele şi vitaminele din produs, nu se adaugă zahăr, nu se adaugă conservant, nici colorant", spune inventatoarea.

În cei doi ani de cercetare, Simona a fost ajutată de fratele ei, care au vrut să producă un aliment care să păstreze cât mai multe dintre calităţile fructelor. Inventatoarea marmeladei crude spune că pe viitor ar avea nevoie de sprijin pentru a produce la scară largă acest aliment sănătos.

"Îmi doresc să putem să producem la scară largă şi-mi doresc să o facem doar din fructe bio, pentru că aşa merită."

La 35 de ani inventatoarea din Oradea are la activ patru brevete de inventică în domeniul alimentar recunoscute internaţional.

"Este vorba de tehnologia obţinerii unui antioxidant din struguri - produsul a fost desemnat la salonul de inventică cel mai puternic antioxidant. Am luat aurul, la acelaşi salon am luat medalia de argint pentru un propolis special făcut pentru copii."

Preocupările pentru cercetare au început din timpul facultăţii. A găsit laboratoare necesare cu aparatură performantă la Facultatea de Protecţie a Mediului din Oradea unde a început cercetările.

"A venit cu o solicitare din partea ei pentru a determina nişte compuşi care nu se puteau face la laboratoarele de specialitate se fac doar în centrele de cercetare", îşi aminteşte conferenţiarul universitar Simona Vicaş.

Chiar dacă aveau posibilitatea să lucreze pentru companii străine Simona şi fratele ei au decis să facă cercetare alimentară în România.

"Ne batem de la egal la egal cu producătorii europeni sau chiar îi depăşim. Avem ambiţia de a face ceva pentru ţara asta - la un moment dat statul a investit în noi şi nu degeaba", crede Adrian Timar, directorul departamentului de Inginerie şi Producţie Alimentară de la Universitatea din Oradea.

Acum, Simona Bişboacă lucrează la un aditiv natural care să înlocuiască nitriţii din mezeluri nocivi în special pentru copii. Pentru a reuşi inventatoarea spune că ar avea nevoie de o finaţare care să permită certificarea produselor pe care le va dezvolta în viitor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri