O nouă terapie pentru hepatita C. Tratamentul interferon free (fără interferon) a fost aprobat și pentru România

Data publicării:
hepatita C 050515

Infecția cu virusul hepatic de tip C se face prin transfuzii, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar și pe cale sexuală, spun specialiștii. În statisticile oficiale 800 de mii de români figurează cu hepatită C, o boală greu de tratat cu actualele metode. Medicii au explicaţii pentru această situaţie.

"Până în 1992, produsele de sânge nu au fost testate pentru virusul C în România și, desigur, faptul că această infecție este asimptomatică", spune dr. Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor.

Specialiştii spun că 75% dintre bolnavi nu știu că sunt infectaţi cu acest virus.

"Infecția primară cu virus C poate să fie o infecție cu o formă de așa-zisă viroză pe care oamenii o bagă mai mult sau mai puțin în seamă și foarte mulți care au luat acest virus nu s-au prezentat la investigații", dezvăluie dr. Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea.

Astfel, doar cel mult 5% dintre bolnavi ajung să primească ajutor medical, spun specialiștii. Printre aceştia se află şi Cornel, care a contactat virusul hepatic C la stomatolog. A urmat tratamentul cu interferon și ribavirină, însă nu a putut opri boala. Acum speră să beneficieze de noua terapie fără interferon, recent aprobată de Comisia Europeană.

"Sunt în gradul patru și dacă ar veni medicamentul acesta nou sunt șanse de aproape 100% să refacă ficatul și să mă vindec."

Despre noua terapie șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea spune că are mai multe avantaje: "sunt doar tablete care se administrează, este un timp de administrare mult mai scurt, de 12 săptămâni, în general, şi este mult mai bine tolerată decât terapia veche, având efecte adverse mult scăzute."

În România, de această terapie vor beneficia pentru început cel mult cinci mii de pacienţi, aflaţi în stadii avansate ale bolii.

"Acest tratament va începe într-un timp foarte scurt: aproximativ 2 săptămâni, să zicem până la sfârșitul lunii. Deja pe site-ul Casei Naționale sunt criteriile de includere în acest tratament", a transmis Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Noul tratament durează trei luni şi costă cel puţin 50 de mii de euro. Asiguraţii îl primesc gratuit.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiță, Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri