Oradea, printre cele mai bune orașe pentru afaceri. Specialiștii Forbes au plasat reședința Bihorului pe locul 4

Data publicării:
oradea afaceri

În topul întocmit de Forbes, Oradea ocupă locul 4, după Timișoara, Cluj-Napoca și București. Municipiul bihorean a intrat în atenția celor de la Forbes datorită proiectelor îndrăznețe derulate în ultimii ani.

"În principal, în aceste proiecte ne-am axat pe partea de creare a infrastructurii necesare în parcurile industriale, modernizarea sistemului sanitar, dar și reabilitarea sistemului de termoficare, precum și dezvoltarea infrastructurii turistice", a detaliat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Proiecte de dezvoltare sunt și pentru 2016. Municipalitatea are în plan realizarea de pasaje subterane și supraterane, reabilitarea piațetelor și a unor clădiri istorice, dezvoltarea turismului sau construirea de blocuri.
În Parcul Industrial, un proiect care a adus un număr mare de investitori străini în Oradea, vor fi construite hale care vor putea fi închiriate sau cumpărate de companii. În plus, va fi amenajat un centru de servicii pentru cei peste 3500 de angajați care lucrează acolo.

"Aici se vor regăsi servicii bancare, servicii poștale de curierat rapid, un punct de alimentație publică, o creșă, o grădiniță, un punct farmaceutic dar gama de servicii poate fi extinsă în funcție de solicitările companilor", explică Liana Boangiu, manager resurse umane în cadrul Parcului Industrial din Oradea.

Investițiile din ultimii ani nu se regăsesc însă în salariile bihorenilor. În 2015 județul a ocupat locul al doilea, după Harghita, în clasamentul câștigurilor mici, cu un salariu mediu de 1202 lei.

"E foarte trist. Suntem în Vest și, totuși, suntem în Balcani. Tot mai jos, jos, dedesubt. Suntem ultimii."

"Prietenii mei din București câștigă bine. Dar orădenii au salarii mici."

"Având în vedere că avem o rată a șomajului scăzută, undeva între 3,5-3,6 procente, cu toate acestea ne lovim de un alt flagel, nivelul de salarizare. La nivelul județului Bihor există cele mai multe salarii minime din rândul celor care au un contract individual de muncă", a confirmat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Analiștii financiari au o explicație: multe afaceri sunt în industria ușoară, în care valoarea adăugată este redusă.

"Nu am fost în măsură să aducem industrii sau activități aducătoare de valoare adăugată suplimentară. Nu în ultimul rând, pentru că trăim într-o zonă în care cultura comercială este mai ușor de întâlnit decât cultura unei munci organizate, sistematizate, strategice cu efecte pe termen lung", este de părere Dacian Palladi, analist financiar.

Estimările Comisiei Naționale de Prognoză arată că și în acest an Bihorul rămâne codaș la salarii.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Gabor Szilagyi, Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri