PSD Oradea cere micșorarea unor impozite și scutiri pentru cei defavorizați

Data publicării:
psd

Contractul pentru etapa a II-a a refacerii sistemului de termoficare a fost semnat anul trecut între Primăria Oradea şi o asociere de firme. Lucrările vor începe în luna martie, însă consilierii locali ai PSD spun că încă nu există o alocare bugetară pentru acest proiect.

"Cum respectă Primăria Oradea legea finanțelor publice, în care se specifică clar "în momentul angajării unei cheltuieli, primăria trebuie să aibă un angajament bugetar". Suma respectivă trebuie să existe în cadrul Primăriei", spune Adelina Coste, consilier local PSD.

Cele 100 de milioane de lei, cât reprezintă acest contract, ar trebui să provină în proporţie de 50% dintr-un contract de finanţare cu fonduri europene. Diferenţa de 45% ar urma să vină de la bugetul de stat, în timp ce primăria Oradea va acoperi diferenţa de 5%.

"Nu este semnat contractul de finanțare încă, dar acest proiect este (...) inclus în această listă. Deci va avea 100% finanțare. Până la semnarea contractului de finanțare, constructorul își asumă să deruleze lucrările pe susținerea proprie", a explicat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Consilierii locali ai PSD se plâng şi de cota de impozitare din Oradea pentru clădirile nerezidenţiale, mai mare decât în oraşe precum Cluj-Napoca sau Bucureşti. Ei au făcut şi câteva propuneri în legislativul local, însă acestea nu au primit girul consilierilor.

"Noi propunem scutirea pentru clădirile folosite ca domiciliu, aflate în proprietate sau coproprietate, ale persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim pe țară ori constau din indemnizaţia de somaj sau ajutor social. Este o prevedere care nu a fost prevăzută deloc în HCL 712", a declarat Adelina Coste.

Nici CET nu a scăpat de criticile consilierilor PSD, care pun problemele de funcţionare ale centralei pe seama managementului deficitar.

"Ei nu pot să asigure păcură suficientă sau cărbune suficient de eficient caloric astfel încât să avem căldură", susţine Adrian Stângă, consilier local PSD.

La această conferinţă a fost anunţat şi un nou candidat la alegerile interne pentru candidatul la fotoliul de primar al municipiului Oradea. Pe lângă Adelina Coste, Claudiu Pop, Felix Cosma, Csaba Bekesi şi Debelka Eduard, numele vehiculate până acum din partea PSD, a apărut un candidat-surpriză: Ionel Ghib, administratorul unei firme de transport.

Reporter: Bogdan Băcilă

Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri