Parc fotovoltaic în Oşorhei. Comuna beneficiază de economii de peste 300.000 de lei

Data publicării:
PB171549

Pe un teren de un hectar aflat pe raza comunei Oşorhei au fost montate aproape 9.500 de panouri care captează energia solară şi o transformă în curent electric. Construcţia parcului fotovoltaic, cu o capacitate de 0,6 MW, a durat doi ani şi a costat aproximativ 11 milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană. Centrala va fi dată în folosinţă la începutul anului viitor.

"Parcul se întinde pe o suprafaţă de un hectar, sunt montate 9480 de panouri de 75 de waţi. Perioada productivă este 63% din timpul anului", spune Mihnea Dumitreanu, manager de proiect.

Energia produsă în centrala solară va intra în reţeaua naţională de electricitate şi este compensată automat în factură. Instalaţia are un contor care măsoară cu exactitate cât curent se produce, iar furnizorul naţional de energie îi scade din cheltuieli curentul astfel produs.

"Se furnizează în sistemul energetic unde este un contor, este încă un contor care iese din sistemul energetic şi la sfârşit de an se face compensare, să vadă cât am consumat şi cât s-a produs. Diferenţa, dacă consumăm noi cumva mai mult, se va plăti", explică Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.

Investiţia este foarte importantă pentru comuna bihoreană, întrucât va aduce economii la bugetul local.

"Administraţia publică locală plăteşte în jur de 20.000 de lei pentru factura la energie electrică doar pentru această şcoală gimnazială de pe raza localităţii. Odată ce parcul fotovoltaic va fi funcţional, factura va deveni zero", relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Şcoala noastră este un important consumator de energie electrică şi existenţa acestui parc fotovoltaic ne va scuti de plata curentului", susţine Ioana Bulgaru, profesoară la Şcoala Gimnazială "Aurel Pop" din Oşorhei.

"Acest parc fotovoltaic pentru comuna Oşorhei înseamnă, la bugetul local, în fiecare an o să avem peste 3 miliarde de lei vechi în plus la buget. Această energie electrică va fi folosită doar pentru administraţie publică locală, şcoli, cămine culturale, bază sportivă, grădiniţe şi iluminat public", a detaliat primarul comunei Oşorhei.

Un parc fotovoltaic similar a fost realizat şi în comuna bihoreană Borş.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri