Parc natural, caut administrator. Zona protejată de la Cefa nu are administrator de mai bine de un an

Data publicării:
drum prin parc fain

Parcul natural Cefa a fost înfiinţat prin hotărâre de Guvern în 2010. Peste cinci mii de hectare au fost trecute de statul român în administrarea Romsilva, prin instituţia subordonată acesteia, Parcul Natural Apuseni. Între 2004 şi 2007 aici s-au construit un centru de vizitare, două foişoare şi au fost amenajate aleile. Întreaga investiţie este acum năpădită de buruieni.

"Atunci când parcul era în administrarea noastră, noi ne ocupam să folosim aceste clădiri în scopul în care au fost create. Acum, că nu mai suntem administratori, ne ocupăm doar de administrarea lor, în sensul ca ele să existe", spune Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni.

Ministerul Mediului cunoaşte situaţia parcului, dar nu oferă soluţii.

"Romsilva cumva s-a derobat de această sarcină, spre mâhnirea noastră. Pentru ei era un efort financiar mult prea mare faţă de suprafaţa pe care o aveau în custodie, în administrare. Noi am insistat să nu renunţe", susţine Ann Rose Marie Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

O vizită în parcul natural, pe malul lacului, nu se face fără aprobarea administratorilor unei pescării care au proprietăţi aici. O barieră te întâmpină la intrare, iar oamenii de ordine îşi fac apariţia imediat.

"- Fără aprobarea dânsului nu aveţi voie!
- Am vorbit cu Ministerul Mediului şi mi s-a spus că ce este Parcul Natural Cefa, care-i foişorul respectiv, am voie."

"Acest parc natural îl administra Parcul Natural Munţii Apuseni doar pe hârtie. El nu a fost administrat niciodată de către cineva", susţine Nicolae Nistor, administratorul unei pescării din Cefa.

Parcul natural Cefa are o floră şi faună bogate, cu specii protejate, de unde şi supra-numele de Delta Bihorului. În lipsa unui administrator, beneficiile economice sunt aproape zero pentru comunitate.

"Zona turistică nu poate fi pusă în evidenţă", spune Mihai Hotea, viceprimarul comunei Cefa.

"Unul dintre cele mai mari riscuri care pot apărea în aceste condiţii în care nu este asigurată paza Parcului Natural Cefa este dispariţia anumitor specii din faună, mamifere reptile, păsări, amfibieni sau chiar şi insecte, datorită vânării excesive sau chiar prin otrăvire", susţine Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Parcul natural Cefa este singurul din România care se întinde şi pe teritoriul altei ţări. Reapariţia în zonă a dropiei, o specie declarată dispărută la noi, a atras atenţia cercetătorilor britanici, care s-au arătat interesaţi să înfiinţeze un centru de cercetare ornitologică în parc.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri