Primăria Oradea are în plan să reabiliteze patru palate în stil secession

Data publicării:
palat6

Palatele Stern, Apolo şi Moskovits sunt trei din cele mai frumoase clădiri în stil secession construite în Oradea la începutul secolului trecut. Şi-au pierdut demult strălucirea de altădată, iar de pe faţade şi acoperişuri se desprind acum bucăţi întregi de tencuială.

Municipalitatea a decis să dea o mână de ajutor pentru reabilitarea acestor bijuterii arhitecturale. Primul pas a fost scanarea faţadelor.

"Ceea ce presupune o inventariere foarte exactă a elementelor decorative şi a ceea ce se poate reproduce prin mulaje sau alte metode pe care le propun specialiştii", explică Angela Lupşea,reprezentant al Fundaţiei pentru Monumente.

Va fi nevoie de un milion de euro pentru ca decoraţiunile, detaliile si faţadele a patru clădiri să fie din nou aduse la viaţă. Primăria va suporta 20% din valoarea lucrărilor.

"Cheltuielile pe care le suportă municipiul Oradea sunt legate de faţadele clădirilor şi de învelitoare. Nu se finanţează alte lucrări", a precizat Angela Lupşea.

Unii dintre locatarii celor patru palate consideră că restaurarea faţadelor ar fi prea costisitoare.

Locatarii vor putea achita costurile lucrărilor în 60 de rate lunare a câte 300 de lei. Pentru cei care se opun restaurărilor, edilii au un mesaj.

"În 60 de zile de la notificare vom trece la reabilitarea cu forţa a acestui imobil urmând să recuperăm banii de la proprietari dacă nu se înţeleg în următoarele luni de zile", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În prima fază vor fi montate plase de protecţie, iar din primăvară se va trece la derularea efectivă a proiectului. În acest fel, municipalitatea vrea să transforme centrul istoric într-o atracţie turistică. În Oradea au foat renovate până acum 9 clădiri monumente istorice.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri