Registru electronic pentru bolnavii de Parkinson

Data publicării:
registru parkinson 190515

La început, simptomele bolii Parkinson pot fi confundate cu semnele bătrâneţii. Însă, pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident.

Doamna Ecaterina are 75 de ani și a fost diagnosticată cu Parkinson în urmă cu trei ani. La început și-a pierdut simţul mirosului, mâinile îi amorțeau şi simtea dureri ale articulațiilor. A pus totul pe seama bătrâneţii, până când un control medical a confirmat existenţa maladiei.

"Foarte greu pot să folosesc mâinile, degetele, sunt amorțite, greu pot să lucrez. Tot am văzut chinul, boala, e greu."

Cazul doamnei Ecaterina este unul fericit, spun medicii, pentru că boala a fost depistată la timp, iar simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament care implică medicamentaţie, consiliere psihologică şi activitate fizică.

"Din nefericire, evoluția bolii este progresivă. Pacienții dispun de un tratament simptomatic. Nu există la ora actuală un tratament curativ", explică dr. Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor.

"Odată diagnosticat, pacientul trebuie să trăiască cu acea boală. Familia trebuie să învețe împreună cu pacientul cum să managerieze activitatea lui zilnică", completează Claudia Torje, președintele Colegiului Asistenților Sociali Bihor.

Pentru îmbunătăţirea calității vieții pacienţilor, timp de doi ani s-a lucrat la o platformă electronică care să permită evaluarea bolnavilor de Parkinson din țară. Acest registru este finalizat şi este în perioada de testare.

"Registrul național electronic pentru boala Parkinson este un proiect al Societății de Neurologie din România, care în colaborare cu specialiști în IT a elaborat un program electronic", susţine dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România.

În acest fel, medicul neurolog Lilia Botnaru consideră că "având acest registru, toată informația este la vedere. Pacientul, dacă a fost azi la mine și mâine vrea să meargă la București, colegul de la București are toată evidența: antecedente, tratamente, reacții adverse."

Neurologii trebuie să facă o cerere pentru a primi un cod de acces în registrul electronic. Specialiștii în neurologie spun că această platformă reprezintă un instrument important de cercetare, care va permite elaborarea unui program național de Parkinson.

"Nu se poate face nici un program câtă vreme nu avem nici o statistică corectă cu date suficiente", consideră dr. Monica Sabău, șeful secției de neurologie a Spitalului Județean din Oradea.

Reprezentanții Societății Române de Neurologie spera că până la sfârşitul anului registrul electronic să fie utilizat de neurologi din toată ţara.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri