Registrul electronic face inutil cardul de sănătate

Data publicării:
card 180414

Începând cu luna iulie, poştaşul va suna de două ori la fiecare asigurat din Bihor, ca să îi predea cardul de sănătate. Cei pe care nu îi va găsi acasă îl pot ridica de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Fără card, bolnavul nu primeşte reţete, "nu va mai putea fi consultat gratuit nu va mai putea beneficia de bilet de trimitere. Acelaşi lucru este valabil dacă el îşi uită cardul acasă, la fel dacă cardul este murd[rit sau deteriorat", spune dr. Carol Ilyeş, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bihor.

Însă cardurile vor putea fi utilizate doar câteva luni. Oficialii din Sănătate spun că acestea vor deveni inutile după introducerea registrului electronic al pacientului. Baza de date va fi operaţională cel mai probabil de anul viitor, iar medicii de familii vor introduce toate informaţiile despre fiecare asigurat: bolile de care suferă, alergiile, grupa de sânge ori dacă se află sub tratament.

"Cardul de sănătate conţine numai anumite informaţii generale despre starea de sănătate a pacientului, pe care dosarul le va cuprinde oricum şi care în momentul în care dosarul electronic va fi implementat la nivel maxim, nu-şi va mai avea rostul", spune dr. Gheorghe Ionuţ, preşedintele CAS Bihor.

Deocamdată, dosarul electronic al pacientului se află în fază de testare în mai multe judeţe din ţară. 60 de medici de familie din Bihor, spitalul judeţean şi cel municipal din Oradea fac parte dintr-un proiect pilot, care a demarat de câteva zile. Doctorii vor introduce datele asiguraţilor într-o bază online.

Pacienţii şi medicii de familie vor avea acces în orice moment la dosarul electronic. În schimb, spitalele au nevoie de acordul pacientului ca să vadă datele medicale.

reporter: Nicoleta Farcaş
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri