Sală de sport pe banii părinţilor, la o şcoală din Oradea

Data publicării:
BETA sala sport

Şcoala "Nicolae Bălcescu" din Oradea şi-a deschis porţile în anul 1786 şi nu a avut niciodată o sală de sport. Elevii din cele 40 de clase ţineau orele de educație fizică în condiţii improprii.

"Unde făceam noi sport? Făceam într-o săliță micuță", spune o fetiţă.

"Era o sală de clasă de fapt, nu era o sală de sport, amenajată cu mochetă și spaliere pentru desfășurarea activității de gimnastică", completează Iulia Radu, profesoară de sport.

"Trebuia să ne înghesuim în ea și nu puteam toți să facem așa de bine exerciții", îşi aduce aminte un elev.

"În sălița respectivă putea să intre o singură clasă și aceea doar cei mici. Cei mari rămâneau în sălile de clasă, jucau șah", confirmă Norbert Banto, profesor.

Ca să schimbe situaţia, conducerea şcolii a decis să construiască o sală în curtea şcolii. S-a ales varianta unei construcţii mobile, pentru a putea fi mutată dacă terenul de sub ea, revendicat de un vecin, era retrocedat. Părinţii au contribuit cu 25 de mii de euro, adunaţi prin intermediul unei asociaţii.

"M-am sfătuit cu conducerea școlii. Am ales un grup de părinți cu inițiativă și am demarat toate actele, documentele necesare înfințării acestei asociații și am început să strângem bani de la părinți", explică Adrian Mihuț, părintele unui elev.

Sumele donate de fiecare părinte au început de la 10 lei, 20 de lei, până la 100 de lei.

"Această investiție a costat aproximativ 100.000 de euro. Un sfert din această sumă este contribuția benevolă a părinților, iar restul sumei a fost suportate de primăria Municipiului Oradea", a menţionat Gheorghe Troie, directorul şcolii "Nicolae Bălcescu" din Oradea.

Din banii părinţilor a fost realizată structura metalică a sălii, în timp ce edilii au contribuit cu "izolarea termică plus pardoseala terenului de sport. Lucrările au început și vor fi finalizate în perioada următoare", a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Sala de sport are 400 metri pătrați. În sezonul rece va fi încălzită pentru ca orele de sport să Se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri