Şcoală salvată de la ruină

Data publicării:
scoala renovata 180814

În primăvara lui 2013 echipa Digi24 Oradea vă arăta condiţiile improprii în care au fost nevoiţi să înveţe cei 80 de copii din localitatea Dumbrava. Pereţii sălilor de clasă erau plini de igrasie, tavanul s-a prăbuşit, podelele şi băncile au fost mâncate de carii, iar toaletele erau în curte.

"Au venit o grămadă de controale şi s-a dispus închiderea şcolii. Nu am închis-o că nu aveau copiii unde să facă şcoală şi am tergiversat-o până în martie 2013", recunoaşte Ioan Horga, primarul comunei Holod.

Pentru că administraţia locală nu a avut fonduri pentru renovarea şcolii, primarul a cerut ajutorul episopului greco-catolic de Oradea.

"Cum nu s-a mai pus mâna din 1948 până acum, a ajuns aproape o ruină. Şi cred că oricine merită şi are dreptul să înveţe cel puţin alfabetul limbii române în nişte condiţii decente", consideră Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Imediat episcopia greco-catolică a decis să aloce 300 de mii de lei pentru ca elevii din Dumbrava să aibă o şcoala frumoasă şi sigură. Reprezentanţii comunităţii greco-catolice din Oradea spun că au avut şi un motiv spiritual pentru a renova această şcoală.

"Aici a fost arestat în 1948, de către Securitate, ultimul învăţător greco catolic." 

215 şcoli din Bihor nu au autorizaţie 

În Bihor însă mai există câteva sute de unităţi de învăţământ care au nevoie urgentă de reparaţii. La Tinăud, de exemplu, şcoala nu are autorizaţie sanitară de funţionare, pentru că toaletele sunt în curte, iar apa curentă lipseşte.

"- De ce nu s-au introdus toaletele înăuntru?

- A fost o investiţie fără rost, aşa am considerat la vremea respectivă - având în vedere numărul redus de copii şi pentru că această şcoală se află la drumul european 60, la trei kilometri de şcoala centrală din Aleşd", a precizat Alina Buzle, directoarea şcolii din Tinăud.

În Bihor, dintre cele 970 de unităţi în învăţământ, 215 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În zilele următoare, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, împreună cu cei şcolari şi cu reprezentanţii Prefecturii, vor verifica toate şcolile şi grădiniţele cu probleme.

Reporter: Andrea Crişan
Operatori: Robert Rezmuves, Joszef Feher

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri