Ştafetă ciclistică pentru bolnavii de scleroză

Data publicării:
stafeta

„Este o activitate prin care vrem să motivăm, să aducem cât mai multe comunități în slujba persoanelor afectate de această maladie. Vrem să conștientizăm publicul că această boală poate afecta pe oricine, nu este o boală ereditară," explică Laurențiu Lazăr, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România.

Cei cinci tineri vor încerca să-i convingă și pe locuitorii din Bistrița, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea și București că bolnavii de scleroză multiplă trebuie susținuți în lupta lor împotriva acestei maladii.

„Această ștafetă va dura 6 zile, vom merge prin mai multe orașe, vom intra cu bicicleta în centrul fiecărui oraș, vom desfășura aceeași activitate ca aici, să încurajăm oamenii să vină să participe la tombolă și să ajute oamenii cu scleroză multiplă,"spune Alexandra Baș, una dintre studentele care au organizat evenimentul.

„Îmi place să mă alătur cauzelor, pentru că normal că dacă noi participăm facem și mai multă lume să se alăture cauzei noastre," susţine Paul Ciupa, un student de la specializarea Kinetoterapie.

Peste 100 de bicicliști li s-au alăturat voluntarilor la startul ștafetei. „Ce m-a atras a fost ideea de bicicletă, merg mult cu bicicleta în general și pentru că este o cauză nobilă," spune un voluntar.

Gestul tinerilor i-a impresionat pe bolnavii de scleroză multiplă, prezenți în parc. „Foarte bine, mulțumim frumos acestor tineri că ne ajută, ne sprijină un pic, pe noi bolnavii," spune Ferenc Mate,un bolnav de scleroză multiplă.

„Ne ajută foarte mult, suntem o categorie, nu spun marginalizată, dar deloc favorizată, boala noastră nu este una simpatică," explică Marcel Morariu, un alt bolnav de scleroză multiplă prezent la eveniment.

În România, aproximativ 10.000 de persoane suferă de scleroză multiplă, dintre care 350 numai în Bihor. Această boală incurabilă afectează sistemul nervos central și se manifestă prin tulburări de vedere, de echilibru și ale sistemului muscular. Ea este principala cauză de paralizie în rândul tinerilor până în 35 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri