Studiu Forbes: Oradea, locul cinci între cele mai bune orașe pentru afaceri din țară

Data publicării:
de la Lotus

Studiul Forbes a analizat punctele tari și cele mai slabe ale fiecărei reședințe de județ. Ierarhia a fost realizată pe baza mai multor criterii printre care PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, investițiile străine, infrastructura rutieră și numărul întreprinderilor active.

Top 10 economii locale
Locul 1: Timişoara
Locul 2: Bucureşti
Locul 3: Cluj-Napoca
Locul 4: Constanţa
Locul 5: Oradea
Locul 6: Braşov
Locul 7: Arad
Locul 8: Piteşti
Locul 9: Tîrgu Mureş
Locul 10: Iaşi

În Oradea, cea mai dezvoltată este industria electronică, iar după ce TVA la alimente va scădea la 9% oraşul ar putea deveni atractiv şi pentru consumatorii din Ungaria. Oraşul este apreciat de specialiști pentru capacitatea administrației locale de a atrage anual milioane de euro în investiții şi pentru cele 26 de proiecte majore aflate în derulare. Printre acestea se numără reabilitarea Cetății Oradea, schimbarea sistemului orădean de încălzire şi amenajarea Complexului Wellness Termal Nymphea.

"În prezent în municipiul Oradea se derulează proiecte majore pe fonduri europene. Suma totală din aceste proiecte este de aproximativ 200 de milioane de euro", confirmă Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Investitorii şi analiștii financiari spun că în ultimii ani autoritățiile orădene au acordat un interes deosebit mediului de afaceri, prin amenajarea a trei zone industriale și prin acordarea de facilități.

"S-a creat un mediu în care diferite afaceri pot să câştige timp, fiind în proximitate una faţă de cealaltă. Avem situaţii în care mărfurile noastre ajung mai repede în străinătate decât în ţară şi, bineînţeles, faptul că Oradea are infrastructura rutieră destul de dezvoltată", susţine Ioan Fence, investitor local.

"Oradea recuperează frumos și se arată la nivel național un partener serios și interesat pentru dezvoltare", este de părere Dacian Palladi, analist financiar.

Bihorul se situează pe locul al treilea, după București și Timiș, din perspectiva valorii capitalului social subscris la companiile cu participare străină.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri