Teatru fără sporuri. Actorii orădeni ar putea fi obligaţi să restituie banii daţi în plus la salariu

Data publicării:
teatru 160414

În urma unui control efectuat anul trecut, Curtea de Conturi a descoperit că toţi angajaţii teatrului orădean au primit ilegal un spor de 10% la salariu. Inspectorii susţin că aceşti bani, acordaţi începând din 2009, erau destinaţi doar actorilor de la secţia maghiară. Reprezentanţii Teatrului Regina Maria spun că majorarea de salariu era prevăzută în contractul colectiv de muncă.

"Tot ceea ce s-a facut de către noi a fost contrasemnat de către Consiliul Judeţean, în varianta că am fi greşit ne-ar fi atras atenţia Curtea de Conturi, în 2011, când a fost în control, ne-ar fi atras atenţia Consiliul Judeţean", spune Monica Jugastru, juristul Teatrului "Regina Maria" din Oradea.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean se apără şi spun că au semnalat problemele existente.

"Înaintea controlului Curţii de Conturi a avut loc un audit intern al Consiliul Judeţean Bihor şi în urma acestuia s-au facut nişte recomandări. Teatrul a mers pe calea sa şi recomandările auditului de la acea perioada se cam potriveau cu controlul făcut de Curtea de Conturi", susține Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

Chiar dacă reprezentanţii curţii de conturi au stabilit ca această mărire salariala a fost acordată ilegal şi că banii trebuie returnaţi, conducerea instituţiei teatrale a atacat decizia în instanţă si aşteapta acum verdictul judecătorilor.

Contabilii teatrului au calculat că numai în 2012 au fost plătite sume compensatorii de aproape 100 de mii de lei. Dacă judecătorii vor decide că inspectorii Curţii de Conturi au dreptate, vor fi recalculate toate salariile primite din 2009 pana in 2014. Deocamdată, din februarie cei 92 de angajaţi ai teatrului nu-şi mai primesc sporurile.

"S-a stopat acordarea celor 10 la suta, deci încă nu s-a trecut la returnarea banilor", confirmă Daniel Vulcu, managerul Teatrului "Regina Maria" din Oradea.

Doar că în cazul în care instanţa va decide că actorii au primit bani nejustificat în procesul dintre Teatru şi Curtea de Conturi, aceste sume vor trebui returnate.

"Și acum, dacă primim cu 10 la sută mai puţin, nu o să ne oprim la 90 la sută din spectacol şi să spunem "stiţi ne oprim aici că doar atâta am fost platiţi", spune Şerban Borda, actor la Teatrul "Regina Maria" din Oradea.

reporteri: Gabriel Bonaciu, Laura Breb
operatori: Constantin Gheorghiță, Darius Pop

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri