Senzaţia de sufocare, oboseala cronică şi scăderea capacităţii de muncă acestea sunt doar cateva din efectele bolii "ascunse" a plămânilor. Ca să prevină din timp efectele unei afecțiuni despre care specialiştii spun că va ajunge a treia cauza de deces in lume, oradenii au fost invitați să iși verifice gratuit starea de sănătate a plămânilor.

Embed:

Testele gratuite s-au efectuat in majoritatea orașelor din tara de ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice. Județul Bihor ocupa locul cinci în Romania în ceea ce privește numărul persoanelor afectate de aceasta boală. Lunar, peste 400 de pacienți sunt internați în sectiile Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea.

"Depistăm printr-o metodă simplă, nedureroasă funcția pulmonară pentru pacient, ușor reproductibilă și putem diagnostica această

bronhopneumopatie obstructivă cronică", spune Lavinia Davidescu, medic primar pneumolog

Oricine are peste 40 de ani, fumează sau a fost expus fumului de ţigară, poate prezenta simptomele BPOC. Afecțiunea se manifesta prin dificultate in respirației, iar dacă nu este tratată poate duce la afecțiuni cardiace grave.

Deoarece acţionează din umbră, boala este depistată in general în fază avansată, când este foarte greu de tratat. Acesta este motivul care ii face pe specialisti sa proconizeze ca in urmatorii zece ani va ajunge a treia cauza de deces in lume dupa bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!