Turismul medical creşte în perioada verii. 7.000 de străini îşi tratează dinţii în România

Data publicării:
cabinet

Ioana Dumea e din Oradea, însă în urmă cu un deceniu s-a stabilit la Londra. Vine acasă aproape în fiecare vară şi de fiecare dată îşi face programare la medicul stomatolog.

"Mi-a fost recomandat cabinetul domnului doctor și mi-a plăcut foarte mult; serviciile sunt foarte bune aici. Vin în fiecare an de câte ori am nevoie."

La fel ca ea, alte mii de români care lucrează în Occident, dar şi străini, apelează la serviciile medicilor stomatologi din ţară.

"A crescut și numărul pacienților străini, dar mai ales al românilor plecați în străinătate. Ei se întorc deseori și cu cunoștiințe, prieteni, soți care vin la tratamente aici", a observat dr. Marton Panțel, medic stomatolog.

Răzvan Nacea, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism: "Vin italieni, germani, francezi, evrei, pentru că prețurile sunt cu 40-50% mai mici decât în țările lor de origine. Condițiile sunt cel puțin la fel de bune ca în străinătate."

Iar tarifele sunt mult mai mici în România: "Lucrarea pe care trebuie să o fac acum, m-am interesat și acolo mă costa dublu", spune un bărbat. Îl completează altul: "Calitatea este la fel de bună, aparatura este la fel de performantă și garanția lucrărilor este tot așa de bună ca în străinătate."

Stomatologii spun că cele mai cerute intervenții sunt implanturile dentare, urmate de coroanele ceramice.

"Vorbim despre diferențe de preț de patru ori, de cinci ori, chiar și de zece ori mai ieftin decât în țările unde sunt plecați ei. Exemplul clasic se referă la o coroană metaloceramică pe care cele mai multe cabinete de la noi o efectuează la tariful de 100 de euro, în Franța costă de la 550 de euro în sus, în Anglia de la 700 de lire", explică dr. Adrian Almași, secretarul Colegiului Stomatologilor Bihor.

Conform datelor oficiale ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, în fiecare an şapte mii de străini vin în România pentru a beneficia de tratament dentar și chetuie între 1.500 și 2.000 de euro pentru intervenții dentare.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri