UNGARIA. Românii cu cetãţenie dublã pot vota la referendumul din 2 octombrie, privind cotele de refugiaţi

Data actualizării: Data publicării:
romani vot Ungaria

Pe 2 octombrie cetãţenii cu drept de vot din ţara vecinã sunt chemaţi la urne pentru a spune dacã sunt de acord sau nu cu cotele obligatorii de refugiaţi ale Uniunii Europene. La scrutin sunt aşteptaţi şi românii care au cetãţenie maghiarã şi care au împlinit 18 ani la data votului.

Gyorgy Marton, un orãdean care are şi cetãţenie maghiarã, este unul dintre ei. "Ca orice votare, e dreptul tău şi obligaţia ta să mergi", spune el. 

Locuitorii din Ungaria consideră că acest referendum este foarte important şi speră într-o prezenţă cât mai mare la vot, inclusiv în România.

"Foarte important acest referendum. Ni s-a dat posibilitatea să putem alege."

"Sper să ajute şi sper că oamenii cu bun simţ din România vor vota."

Guvernul maghiar a început deja demersurile pentru a informa populaţia despre acest scrutin. "Înştiinţările vor fi trimise până luna viitoare, iar pe 2 octombrie trebuie mers la vot. Este evident că este o împuternicire a guvernului maghiar, indiferent de rezultatul referendumului, să reprezinte interesele statului în faţa Comisiei Europene", explică Antal Eszenyi, primarul comunei Bedo din Ungaria.

Interesantă este metoda prin care românii cu dublă cetăţenie îşi vor putea exprima poziţia faţă de cotele obligatorii. "Va fi un vot ce se va exprima prin corespondenţă! Fiecare cetăţean cu cetăţenie maghiară va primi pe cale poştală un plic cu buletinul de vot pe care va putea exprima alegerea", susţine Istvan Csomortany, preşedinte PPMT Bihor.

Plicurile speciale, auto-sigiliante, vor ajunge la sediile judeţene ale PPMT, de unde vor fi trimise la consulatul maghiar din Cluj-Napoca, iar ulterior la Biroul Electoral Central din Ungaria. Pentru a putea vota la acest referendum, românii care au şi cetăţenie maghiară trebuie să depună o cerere de înscriere în registrul electoral maghiar la sediile PPMT din ţară sau la consulatul maghiar din Cluj-Napoca.

Potrivit estimărilor Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, în Transilvania trăiesc peste 500 de mii de români care au şi cetăţenie maghiară.

Reporter: Bogdan Costea

Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri