Un bihorean vrea să cultive trufe într-o plantaţie de aluni

Data publicării:
trufe 220915

Lui Mircea Chira i-a venit ideea să planteze aluni în jurul cărora să crească trufe atunci când a aflat cât de căutate şi scumpe sunt aceste ciuperci în străinătate. Acum patru luni şi-a înfiinţat propria cultură pe un teren din apropierea Oradei.

"Am văzut cum se vând acolo cu sute de euro, un borcănaş micuţ de trufe, m-am documentat şi, după doi ani, am făcut plantaţia", povesteşte tânărul. 

"Cei 400 de puieţi de aluni cumpăraţi de la o firmă specializată, la care se adaugă lucrările de sădire şi întreţinere, l-au costat pe investitor aproximativ 9 mii de euro. De pe acest teren, el va recolta în jur de 400 de kilograme de trufe", relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Tânărul cultivator spune că un kilogram din specia de trufe - Tuber Melanosporum - care va creşte în plantaţia de aluni se vinde cu preţuri cuprinse între 500 şi 1200 de euro:  "În principiu plantaţia, după anul patru, intră pe rod, dar un rod foarte, foarte mic. După opt ani, între 8 şi 10 ani, atunci începe rodul bun şi probabil atunci o să fie şi investiţia amortizată."

Mircea Chira spune că va avea nevoie de mână pe lucru, pentru că plantaţia de aluni trebuie îngrijită: "Trebuie plivit în jurul copăceilor şi tot timpul trebuie tunsă iarba, terenul când este pregătit trebuie pus gunoi, asta favorizează buruienilor foarte mult."

Trufa este o ciupercă ce trăieşte în simbioză cu rădăcinile alunului, stejarului, fagului, teiului sau carpenului. Culegătorii o caută în păduri cu ajutorul câinilor sau al porcilor dresaţi.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri