Un muzeu al masoneriei va fi amenajat în Oradea, în fostul sediu al Regionalei Vamale

Data publicării:
muzeu masoni

Imobilul aflat pe Strada Armatei Române se află în administrarea Ministerului Finanţelor Publice şi a adăpostit din 1991 până acum trei ani birourile Direcţiei Vamale Oradea. O dată cu mutarea instituţiei la Cluj-Napoca, clădirea a fost abandonată. Va fi salvată însă de legăturile pe care le are cu mişcarea masonică.

"Cunoscând istoricul acestei clădiri care a fost edificată între 1901 şi 1902 ca sediu al lojei masonice Sfântul Ladislau, municipiul Oradea intenţionează să realizeze în această clădire un muzeu al francmasoneriei, primul din România", a explicat Cristian Popescu, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea.

Loja masonică din Oradea a luat fiinţă în 1876 şi s-a aflat în subordinea Marii Loje a Ioaniţilor. Şi-a încetat activitatea în 1919, dar după 7 ani s-a încercat reactivarea sa. Loja orădeană a dispărut definitiv o dată cu ajungerea la putere a comuniştilor.

"Îşi concentra activitatea pe acţiuni specifice masoneriei, legate de acţiuni caritabile, de activităţi culturale. Mulţi dintre cei care au construit să spunem, România modernă, au făcut parte din loje masonice, au modernizat societatea românească, acelaşi lucru se poate spune, chiar dacă nu la un palier atât de înalt şi despre societatea transilvăneană, societate racordată centrului Europei", a relatat istoricul Gabriel Moisa.

Imobilul este construit după planurile întocmite de doi masoni şi conţine mai multe elemente specifice mişcării.

"Clădirea din Strada Armatei Române nr. 4 este diferită de imobilele din jur prin faptul că faţadei principale îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele. Frontonul clădirii a păstrat ani de zile simbolul masonic al "ochiului divin" încadrat în triunghiuri de raze", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Foarte interesante au fost cele opt acrotere, adică portrete de sfincşi, inspiraţi din arta egipteană, o sursă foarte importantă pentru arta masonică", spune Ramona Novicov, critic de artă.

Municipalitatea a primit acordul ANAF ca să preia clădirea. Acum vrea să acceseze fonduri europene pentru transformarea acesteia în primul muzeu al masoneriei din România.

Muzeul masonieriei care va fi amenajat în Oradea este primul de acest fel din ţară. Din acest motiv, autorităţile locale sunt convinse că în scurt timp va deveni o atracţie pentru turiştii ce trec prin oraş.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri