Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal de DNA

Data publicării:
Kiss

UPDATE: Într-un comunicat de presă, Alexandru Kiss a precizat: "Cazurile pe care le scot ei acum, după 9-10 ani, au fost deja cercetate de 3-4 ori. Anchetele au fost, pe rând, închise."

UPDATE: Patronul firmei Selina, Beniamin Rus, a declarat că totul este o telenovelă şi spune că nici măcar nu înţelege care este acuzaţia care i se aduce.

UPDATE: Alexandru Mudura (foto jos), acuzat la rândul său în dosarul întocmit de DNA pe numele lui Alexandru Kiss, a transmis un comunicat în care consideră acţiunile procurorilor drept "politice". 

„Referitor la articolele apărute în mass-media legat de cercetarea făcută de DNA cu privire la persoana mea, doresc la rândul meu să comunic că NU mă fac vinovat de nici o învinuire din cele invocate aşa cum de altfel am declarat în cadrul audierii mele din data de 17 aprilie anul curent. După părerea mea, este o acţiune politică."

Potrivit procurorilor DNA, Alexandru Kiss (foto sus) este suspectat că în 2005-2006, alături de alte două persoane, printre care și patronul unei societăți din Oradea, a pus la punct un sistem de spălare a banilor, în care au fost implicate două firme, una din țară, alta din SUA. Sub masca plății unor utilaje, un patron orădean - este vorba despre Beniamin Rus, deţinătorul societăţii Selina - i-ar fi dat, spun anchetatorii, 600 de mii de euro lui Alexandru Kiss, președinte al Consiliului Județean Bihor la acea dată, ca să-i favorizeze firma în cadrul vânzării unor terenuri în Oradea.

"Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro", se arată într-un comunicat al DNA.

Kiss mai este acuzat că împreună cu alte 5 persoane a folosit în perioada 2003-2004 mai multe firme din România, Ungaria și Anglia ca să spele 300 de mii de euro. În acest caz au fost vândute utilaje care au fost recumpărate de aceeași firmă la un preț triplu.

În aceeași perioadă, Alexandru Kiss este suspectat de procurorii anticorupție că a ajutat o firmă din Oradea să cumpere utilaje la prețuri umflate, fiind spălați astfel 100 de mii de euro.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Alexandru Kiss nu este pentru prima dată în vizorul procurorilor, însã, de fiecare datã, fostul președinte al Consiliului Judetean Bihor a scãpat basma curatã. Coleg în șefia CJ BIhor, președintele PSD Bihor Ioan Mang nu crede cã liderul UDMR ar trebui sã demisioneze din funcție.

"Dacă se întâmplă așa ceva înseamnă că rămâne țara asta fără conducători la Consiliile Județene, dacă la fiecare acuzație lumea și-ar da demisia și știindu-se vinovați."

Celelalte persoane implicate în dosar sunt nume cunoscute în lumea afacerilor din Bihor. Este vorba despre patronul Lotus Market, Alexandru Mudura, și Vilmos-Laszlo Bojtor, administratorul Keviep și președintele Camerei de Comerț Maghiare din Debrețin.

Mai multe detalii, pe pagina de internet a DNA.

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri