Zahărul brun versus zahărul alb. Specialiştii atrag atenţia că ambele produse au aceleași efecte

Data publicării:
zahar

Melasa, produs obţinut din procesarea trestiei şi a sfeclei, este cea care face diferenţa dintre zahărul alb şi cel brun. Cu cât zahărul este mai rafinat, cu atât cantitatea de melasă este mai redusă și zahărul mai deschis la culoare. Multe persoane cred ca zahărul brun este mai sănătos decât cel alb.

"- De ce alegeţi zahărul brun?
- Am impresia că e mai sănătos, aşa îmi face impresia, acum nu ştiu adevărul, adevărat."

"- Aela brun zice că e mai sănătos.
- Aşa aţi auzit dumneavoastră că ar fi benefic.
- Da, da, pentru organism e mai sănătos."

Nutriţioniştii atrag atenţia că, indiferent că este alb, brun, cubic sau pudră sau dacă provine din trestie ori din sfeclă, zahărul are aceeaşi valoare calorică.

"Există o oarecare promovare a zahărului brun cum că ar fi mult mai sănătos, dar cum am spus şi mă repet diferenţele sunt foarte minore. Atât zahărul brun, şi cât zahărul alb sunt din categoria de glucide simple, la fel de tare ne poate îngrăşa dacă există un consum exagerat", atrage atenţia Lioara Ciugudean, nutriţionist. 

Zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, iar cel brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe.

"Zahărul brun are mai puţine calorii, dar nu foarte mai puţine, deci din această cauză, unele persoane cu pretenţii îl folosesc la îndulcirea cafelei sau a ceaiului fără însă să existe o diferenţă în aportul de hidraţi de carbon", susţine dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabetologie, Spitalul Judeţean din Oradea.

Nici organismul uman nu face diferența între cele două tipuri de zahăr. Consumul în exces al acestui produs poate duce la creșterea în greutate, la apariția cariilor dentare sau, mai grav, la declanșarea diabetului zaharat.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri