Afacere în stil american. Deciziile se iau împreună cu toată echipa, sunt mai puțini șefi

Data publicării:
afacere SUA prima

După ce a lucrat în străinătate ca manager de proiecte în cadrul „Săgeții argintii", societatea care gestionează trenurile de mare viteză din Italia și Elveția, Gigi Nacev s-a întors la Timișoara și a aplicat un sistem de management bazat pe libertate și responsabilitate.

”Cu câțiva ani în urmă am văzut acest sistem american la o firmă americană, nu vreau să îi dau numele, unde oamenii erau foarte relaxați, în pauze puteau să doarmă dacă vroiau. Și am zis de ce nu se poate implementa în România un astfel de sistem”, explică Gigi Nacev, manager.

Așa că și-a schimbat modul de gândire și și-a condus afacerea în stil american, unul bazat pe egalitate și respectarea drepturilor angajatului.

”În fiecare departament iau întotdeauna deciziile împreună cu toată echipa din departamentul respectiv deoarece acest sistem prevede și o organigramă cât mai plată, adică câți mai puțini șefi. Și atunci întreaga echipă este părtașă la decizii”, precizează Gigi Nacev.

Iar sistemul pare să fie agreat de angajați. O confirmă chiar aceștia, care cred că ritmul lor de lucru pare uneori desprins din filmele de la Hollywood. Iar asta le crește și creativitatea, și randamentul.

”Genul ăsta de management exact asta își propune, ca fiecare angajat să își descopere noi valențe, să facă tot timpul ceva nou, să ieșim cu toții din aria noastră de confort, dar în același timp să facem ce ni se potrivește”, precizează Oana Cerlea, angajată.

Exact ca în firmele americane, totul se negociază. Așa că fiecare sarcină pe care angajatul o primește, în plus, sau și-o atribuie, pentru a-și mări veniturile, este negociată și remunerată.

”Sunt tot timpul sarcini noi și atunci fiecare sarcină nouă o renegociez și evident, plata se face în funcție de fiecare sarcină în parte”, adaugă Oana Cerlea.

Stilul de coordonare al echipei a adus profituri majorate. Dacă în anul 2010, firma avea o cifră de afaceri de 438.000 de euro, acum cifra de afaceri este de 3 milioane de euro. Secretul stă într-o echipă unită, spune managerul.

”Nu mi-a plecat niciun om de când am ajuns în acest proiect, un alt indice de care se poate ține seama și oamenii sunt disponibili să facă eforturi suplimentare și să ajute firma atunci când este nevoie în situațiile dificile”, afirmă el.

Libertatea la locul de muncă este gustată din plin de angajați:

”Vin la lucru destul de relaxată pentru că nu simțim, ca și echipă că avem un șef, avem un program destul de flexibil și elastic”,
”Există o ierarhie, evident ca oriunde, dar nu este vizibilă. Toți o respectăm, dar noi lucrăm după responsabilități și după rezultate”.

În vestul țării, modelul pare să fie unul care stârnește interesul și altor manageri, care observă că modelul este preluat cu succes și de alte țări.

”Adevărații lideri nu crează persoane care îi urmează ci crează alți lideri. Eu cred că sarcina fiecărui lider este să îi învețe pe ceilalți la rândul lor să să își gestioneze atât ale lor persoanle cât și ale companiei din care fac parte”, ne-a declarat Luminița Țundrea, manager cabinet de avocatură.

”Sistemul american este un sistem care încearcă să dea libertatea angajării cam oricărui individ, este în marea măsură bazat pe acel equal-right-emploiment. Dacă este aplicat corect este eficient”, spune și Cătălin Olteanu, manager firmă de logistică.

Acest sistem de management începe să fie implementat și în alte țări, cum ar fi Albania și Mongolia.

Afaceri de succes, în prim plan. La Timişoara are loc cea de a XVIII-a ediţie a Business Days 

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri