Arad: investiţie aproape aruncată la gunoi

Data publicării:
pubele

Primele pubele destinate programului de colectare selectivă a deşeurilor în judeţul Arad au ajuns în curtea aeroportului în aprilie 2011. Fără ca cineva să le fi folosit măcar o zi, pubelele au început să se degradeze. Principala problemă o constituie, în continuare, spaţiul de depozitare şi asta pentru că cele mai multe degradări au apărut atunci când pubelele au fost mutate dintr-un loc în altul.

”Până acum am reuşit să le depozităm, dar în viitorul foarte apropiat, când vor începe lucrările de tranformare a terminalului Cargo, vor trebui să fie luate de aici pentru că în zona respectivă va veni un drum de acces în terminalul Cargo”, afirmă Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad.

Modul în care a fost gestionat până acum programul îi nemulţumeşte şi pe primarii din judeţ. Edilii spun acum că ce a fost prevăzut în studiul inţial nu mai e valabil în teren, pe de o parte că nu au fost consultaţi de la bun început, iar pe de altă parte, pentru că a trecut prea mult timp.

”Dacă nu contractam cu o altă firmă şi aşteptam după această asociaţie de colectare a gunoiului menajer, era undeva pe la streaşină, la Primărie, gunoiul de pe stradă”, sunt cuvintele lui Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu.

Din 2010, toate primăriile din judeţul Arad sunt înscrise într-o asociaţie care, cel puţin teoretic, trebuia să gestioneze mersul proiectului. Deşi are un buget anual de 100.000 euro rezultat din cotizaţii plătite de administraţiile locale, asociaţia nu a reuşit încă să producă nimic concret în afară de plata unor angajaţi care deocamdată nu au obiectul muncii.

”N-aş spune că programul nu funcţionează, programul este în implementare, în acest moment lucrăm pe mai multe fronturi, lucrăm la caietele de sarcini pentru delegarea operaţiunii de colectare a deşeurilor”, anunță Florin Velici, director executiv ADISIG Arad.

Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din judeţul Arad a fost ţinut în loc din cauza neînţelegerilor politice dintr-o comună, care nu a putut să îşi numească un reprezentant în asociaţia care gestionează proiectul. Deşi problema a fost parţial rezolvată de curând, nimeni nu poate preciza deocamdată când începe folosirea efectivă a pubelelor şi a maşinilor de gunoi.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri