Artă după gratii

Data publicării:
icon arta dupa gratii 211014

Mihai Vasilescu este deținut la Penitenciarul Timișoara și execută o pedeapsă de 7 ani. Pictează de când avea patru ani, însă, în afară de familie şi prieteni, nimeni nu i-a văzut lucrările. O şansă care i s-a oferit însă acum, din spatele gratiilor.

"Stateam aproape de gara si fugeam prin gara sa desenez trenuri. Îmi plac mult peisajele marine, florile", spune Mihai Vasilescu, deţinut al Penitenciarului Timisoara.

Mihai a fost unul dintre deţinuţii care şi-au prezentat lucrările la expoziţia „Omul din oglindă". Acum, mai are doar două luni de aşteptat până când va putea picta din nou, în libertate.

"Dupa ce voi termina, mai am două luni, cred că nu voi face altceva decât să îmi cumpăr o rulotă, instrumente și materiale de pictat și voi merge prin toată Europa și voi picta", a mai spus Mihai Vasilescu.

Cele 88 de lucrări de pictură, grafică şi fotografie realizate de deţinuţi de la penitenciare din România, Grecia şi Ungaria i-au impresionat şi pe specialiştii de la Facultatea de Arte şi Design. Cadrele didactice au format şi juriul concursului care l-a desemnat pe cel mai talentat artist de după gratii.

"Cam jumătate dintre ele au o foarte mare forţă artistică. A fost destul de greu sa alegem câștigătorul", mărturiseşte muzeograful Marcela Oprescu.

Iar deţinuţii nu au impresionat doar prin talent. Ei au decis ca picturile lor să fie scoase la licitaţie, iar fondurile obţinute să fie donate Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu".

"În perioada următoare, un spectacol oferit de Filarmonica Banatul urmat de o licitație cu vânzare va fi rezultatul eforturilor noastre reunite, iar banii care se adună și de la spectacol și contravaloarea lucrărilor vândute vor fi oferite ca sprijin pentru rezolvarea unor probleme stringente pe care Spitalul Louis Ţurcanu le are pe ordinea de zi", ne-a declarat Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Picturile realizate în spatele gratiilor vor fi expuse la Muzeul de Artă din Timişoara până vineri, 24 octombrie.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrişcu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri