Arta, pe străzile Aradului

Data publicării:
sculptura arad


Până să devină o operă de artă o bucată de piatră sau în cazul de faţă una de lemn necesită multe ore de muncă şi inspiraţie din parte artistului. Tot acest proces este vizibil în aceste zile pentru trecătorii care au drum pe lângă atelierele Uniunii artiştilor plastici din Arad, situate lângă clădirea Consiliului Judeţean.

N-am mai văzut niciunde chestia asta. În Arad. Înainte. Şi mi se pare destul de interesant. Dă o nouă formă artei”, spune un trecător.

S-avem şi noi ceva în ţară. Nu numai înăuntru în muzee. Să vadă şi de afară! Că străinii de multe ori trec şi se uită”, susține un arădean.

„[Cum vi se pare faptul ăsta, că artiştii crează în stradă?] Foarte bine şi frumos. [E interesant pentru trecători?] Da, da”, adaugă un alt tânăr.

Sunt foarte mulţi curioşi, vin, observă, stau, pun întrebări, ceea ce înseamnă că au acceptat în mare şi acest mod de-a expune, de-a face în faţa lor, de-a nu ascunde niciun secret în ce priveşte realizarea unei opere”, povestește Dumitru Şerban, artist plastic, curatorul expoziţiei.  

Artiştii care participă în simpozinul de sculptură în spaţiul public de anul acesta sunt reprezentanţi ai mai multor centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau Braşov. Aproape 10 metri cubi de lemn de esenţă tare au fost folosiţi pentru realizarea operelor, materialul fiind procurat din pădurile din jurul oraşului Lipova.

„Eu sunt din Republica Moldova, am terminat acum la Timişoara master în sculptură, domnul Şerban mi-a fost profesor și m-a chemat în această tabără unde mi-am propus să fac un nor...”, arată Eugeniu Sbuleac – artist plastic, Republica Moldova.

„Cred că aici este pentru prima dată când lucrăm în oraş. Am putea spune aproape chiar în stradă, că lumea trece, circulă... Da e o senzaţie interesantă şi cred că nu mi-a displăcut deloc”, completează Ilie Bostan, artist plastic, Iaşi.   

„Este o idee foarte bună din partea organizatorilor pentru că lumea, publicul arădean are ocazia să vadă cum se naşte o lucrare de artă, o sculptură în cazul nostru”, precizează și  Valentin Duicu – un artist plastic din Bucureşti.

Vernisajul Simpozionului de sculptură în spaţiul public va avea loc vineri la Galeria Delta unde sculpturile vor fi şi expuse o vreme, unele în faţa galeriei, în stradă, iar altele în interior. După încheierea simpozionului operele artiştilor vor urma să fie mutate în diverse locuri în oraş unde se speră că vor atrage atenţia şi inspiraţia oamenilor.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri