Bani în plus pentru fermieri. Pot lua maximum 50 de mii de euro

Data publicării:
fermieri

Florin Deznan a fost unul dintre tineri fermieri care au luat fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea. A ridicat un siloz în Arad, unde poate depozita până la 10 mii de tone de cereale. Pe lângă cei 40 de mii de euro de la UE, el a mai împrumutat câteva sute de mii de la bancă.

”Silozul a fost o necesitate pentru dezvoltarea businessului meu existent deja”, spune Florin Deznan, fermier din Arad.

De la depunere până când a primit banii au trecut câteva luni: ”Am luat legătura cu un consultant, unul dintre cei cu multe proiecte. Ne-am pregatit cu toate documentele”.

Pentru a primi banii europeni a trebuit să îndeplinească anumite condiţii - cursuri de agronom absolvite şi un plan de afaceri bine pus la punct. Cei care vor să îşi dezvolte afacerea la fel ca el pot lua, din această primăvară, maximum 50.000 de euro fonduri nerambursabile.

”Finanțarea poate ajunge la 50 de mii de euro, sută la suta nerambursabile, dacă vorbim de ferme vegetale cuprinse intre 56 si 94 de hectare, daca sunt ferme mai mici, finanțarea nu poate depăși 40 de mii de euro, ca de exemplu pentru o fermă până la 56 de hectare”, spune Daniel Constantin, ministrul agriculturii.

Primesc 75% din fonduri în primul an, iar apoi încă un sfert, după ce fac investiţii în fermă. Suma totală alocată prin programul destinat tinerilor fermieri este de aproape 112 milioane de euro în 2015.

Reporteri: R. Vântu/ D. Codre
Operatori: C. Pogonaru/ C. Kovacs
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri