Brexit | Efecte pe piaţa imobiliară

Data publicării:
efect brexit

Apartamente cu două sau trei camere în complexe de locuințe moderne sau chiar în blocuri mai vechi care ajung să coste în medie 60 de mii de euro. Asta caută în această perioadă românii din Marea Britanie.

În lunile iunie și iulie căutările de proprietăți situate în România, dar efectuate de utilizatori români care se află în Marea Britanie au crescut cu 63% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.  O cauză ar fi Brexit-ul în condițiile în care românii își pun probleme cu privire la ce se va întâmpla cu ei pe viitor și au niște bani puși deoparte”, explică Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Potrivit firmelor de imobiliare căutările din Marea Britanie sunt aproape la același volum cu cele din Italia, deși numărul românilor de acolo este mult mai mare. Reprezentanții comunității de români din Marea Britanie au și o explicație. 

„Vor fi niște condiții mai greu de îndeplinit pentru românii care se află acolo, probabil se va cere o pregătire profesională mai ridicată, se va cere un barem de câștig mai înalt și evident românii își fac acum planuri și în funcție și de situația lor personală de a se întoarce spre România”, adaugă Alina Balațchi, reprezentant al Romanian Women in UK.

Cei mai dornici să se întoarcă în România sunt ulitmii ajunși în Regatul Unit. 

„Cu siguranță cei care au venit nu foarte de mult timp în Marea Britanie, e psoibil să se reorienteze către alte zone din Europa ori poate să se întoarcă acasă”, admite și Cristian Stâncanu, directorul executiv al My Romania Community.

„Cei care dețin anumite resurse câștigate prin muncă în Marea Britanie să caute forme alternative, percepute mai sigure și sectorul imobiliar va continua întradevăr să fie atractiv”, susține Bogdan Dima, specialist în piețe de capital.

Economia Regatului este la cel mai slab nivel din ultimii şapte ani, arată estimarea făcută de o firmă de cercetare, prima de după votul de luna trecută. Cea mai afectată a fost activitatea din industria prelucrătoare şi de servicii, aflată la cel mai scăzut nivel din 2009 încoace. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri