Cabina telefonică a cărților. Campania "Bibliotecă pentru un sat din Banat"

Data publicării:
berini

În satul Berini, din județul Timiș, nu există bibliotecă. Pentru copiii care vor să pătrundă în lumea cărților, un grup de tineri din Timișoara a demarat o campanie prin intermediul căreia vor să doteze biblioteca din micuța localitate. Volumele se strâng deja într-un loc neobișnuit: o cabină telefonică situată într-un local din Timișoara. Câteva sute de cărţi au fost deja donate, iar în ianuarie vor ajunge la Berini.

Aceștia sunt o parte din elevii școlii primare din Berini, sat ce aparține de comuna Sacoșu Turcesc. Sunt la vârsta la care încep să descopere minunata lume a cărților. Dar, cei aproximativ 40 de copii care învață aici nu au acces în această lume. În satul lor nu există o bibliotecă, iar micuţii nu au cum să facă orele de lectură suplimentară, impuse de programa şcoalară.

”Avem nevoie pentru că ei acasă nu prea au cărţi. Singurul contact cu cartea este aici, la şcoală. Cartea este esenţială în viaţa omului. E prietenul cel mai bun care ne face mai frumoşi şi mai înţelepţi”, spune Elena Drăgan, profesoară la Şcoala Primară din Berini.

În Berini a existat, înainte de 1989, o bibliotecă şcolară. După Revoluție, a fost vandalizată, iar cărțile furate. În această sală ar trebui să funcţioneze o bibliotecă. Aici ar trebui să existe zeci de volume la care elevii să aibă acces. Însă, în prezent, fondul de carte de la şcoala din Berini are doar zece volume.

În aceeaşi comună mai există un sat unde elevii nu au bibliotecă. Și la Uliuc este nevoie de reînnoirea fondului de carte.

”Avem nevoie de cărţi pentru tinerii din localitățile Berini şi Uliuc căci nu avem în şcoală o bibliotecă şi este nevoie pentru ei de lectură”, precizează Carmen Groza, directorul Şcolii Generale din Sacoşu Turcesc.

Pentru toţi aceşti copii, un grup de tineri din Timişoara a demarat o campanie prin care adună cărți pentru bibliotecile școlare. Iar volumele se adună într-un loc neobișnuit. O cabină telefonică, amplasată într-un bar din zona Pieței Unirii. Aici s-au strâns deja câteva sute de volume. ”Suntem un grup de prieteni şi, întâmplător, unul dintre prietenii noştri a propus să facem acţiunea asta. Vrem să promovăm lectura în special în rândul tinerilor. Mă refer aici la copiii de şcoală primară. Campania se cheamă Bibliotecă pentru un sat din Banat, deci e clar adresată celor care au posibilităţi reduse de a citi pentru că nu au o bibliotecă, nu au un fond de carte”, ne-a declarat Alex Misvinschi, organizatorul campaniei.

Campania ”Bibliotecă pentru un sat din Banat” se încheie în 20 ianuarie, când volumele strânse în cabina telefonică vor ajunge în mâinile elevilor din Berini.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri