Castelul Corvinilor aşteptă marca OSIM. Reprezentanţii monumentului nu doresc implicarea lui în campanii negative

Data publicării:
castelul corvinilor

Acum un an, conducerea primăriei şi cea a Castelului Corvinilor au decis să solicite OSIM înregistrarea mărcii. Castelul Corvinilor, Corvineştilor, Huniazilor sau Hunedoarei au fost cele patru denumiri solicitate. În noiembrie 2014, funcţionarii OSIM au cerut acte suplimentare, inclusiv un aviz de la Ministerul Culturii.

”S-au întâmpinat anumite dificultăţi, cerându-ne documente şi informaţii pentru validarea şi pentru a da acceptul înregistrării mărcii de-a lungul timpului”, afirmă Geanina Mataragiu, consilier la Primăria Hunedoara.

Aprobarea sau respingerea unor solicitări de inregistrare a mărcii se face însă, potrivit documentelor oficiale ale OSIM, în șase luni de la momentul depunerii cererii. În cazul castelului, termenul a fost însă depăşit.

”într-adevăr, procedura standard durează între 6 şi 9 luni, dar fiind vorba despre un monument istoric, de importanţă naţională, de clasă a, OSIM-ul a solicitat Primăriei Hunedoara şi castelului câteva clarificări, la care am răspuns în termen”, precizează Costin Tinca, director Castelul Corvinilor.

Reprezentanţii Castelului au cerut înregistrarea mărcii pentru ca nimeni să nu mai poată folosi numele sau imaginea monumentului în campanii care-i pot afecta imaginea. Una dintre ele îi aparţine unei loterii canadiene care s-a promovat anul trecut folosindu-se de Castelul Corvinilor, cu o etichetă de 5 dolari agăţată de un turn.

”Până la urmă, ei au folosit imaginea pentru a-şi promova loteria canadiană fără a avea acceptul nostru, deci nu am dori să se mai întâmple asemenea lucruri, şi tocmai de aceea ne luăm măsurile de prevenţie”, spun Dan Bera, administrator Castelul Corvinilor.

”O campanie negativă nu-şi are rostul niciodată şi, dacă s-a întâmplat, atunci da, măsuri trebuie luate”,
”Ar trebui înregistrat, vedeţi că sunt foarte multe probleme cu mărcile în ultimul timp, cum e şi cazul stelei”,
”În toate ţările sunt protejate monumentele şi ar fi bine şi la noi să fie dată mai multă importanţă”, spun turiști.

Taxa de examinare a dosarului la OSIM este de 576 de lei. Autorităţile din Hunedoara spun că au primit de la angajaţii Oficiului promisiuni că, în doar câteva zile, cererea lor va fi în final aprobată. Dacă vor reuşi înregistrarea denumirii castelui, administratorii intenţionează să solicite în viitor şi înregistrarea mărcii vizuale a monumentului.

Turismul, pariul pentru Hunedoara. Castelul Corvinilor, punctul central al strategiei de promovare a oraşului

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri