Castelul Salbek, cumpărat de britanici

Data publicării:
castel salbek


Construit la mijlocul secolului XIX, Castelul din Petriş a fost, după naţionalizare, pe rând, şcoală specială şi sanatoriu pentru pacienţi cu boli neurophsihice. Din 2009, de când a fost retrocedat, castelul a stat părăsit.

„Castelul are 24 de încăperi, totalizând o suprafaţă construită de aproximativ 1000 de metri pătraţi. De asemenea, domeniul conţine şi un parc de aproximativ 17 hectare” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara. 

Deşi nu şi-au dezvăluit încă identitatea, noii investitori au declarat celor care au intermediat vânzarea că au planuri mari în privinţa castelului.

„Vor să dezvolte un centru de  protecţie naturală, de a băga acest castel în circuit public”, spune Constantin Prisecaru – director casă de licitaţii.

Autorităţile locale se aşteaptă ca vânzarea casteluilui să fie o oportunitate de dezvoltare a zonei.

„Pentru comunitatea Petriş este unul dintre cele mai importante demersuri din ultimii ani pentru că asta înseamnă locuri de muncă, asta înseamnă că o proprietate istorică va putea fi în curând admirată de vizitatori şi de săteni deopotrivă...”, explică Irina Onescu – primar Comuna Petriş.

Cu toate că Primăria nu are nicio legătură cu acest demers, sunt localnici care cred că această investiţie se datorează faptului că au un primar tânăr.

„De când e noul primar atuncea s-o vândut! Înainte nu s-o vândut. [Şi acum e bine pentru sat? O să fie bine?] Bine! Mă gândesc că se fac locuri de muncă. Mă bucur că fie!”, spune o localnică.

„[Ce părere aveţi că s-a vândut castelul? E bine pentru comună?] E foarte bine numai să se facă ceva din el!”, susține un lat localnic.

„E foarte bine, să se facă ceva pentru localitate, să fie ceva aicea pentru noi, să facă locuri de muncă, să fie oameni care să muncească, uite tineretul stă şi n-are de lucru”, este de părere un alt locuitor din Petriș.

Vânzarea Castelului Salbek din Petriş nu a fost încă finalizată oficial. Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Petriş trebuie să renunţe la dreptul de preemţiune. Deşi nu a fost făcută publică suma pentru care a fost adjudecat domeniul, membrii casei de licitaţii susţin acesta s-a vândut peste valoarea maximă estimată, de 450 de mii de euro.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri