Cercul vicios al cardurilor de sănătate. Pacienţii sunt puşi pe drumuri între CJAS şi medicul de familie

Data publicării:
card prima

Peste 400 de medici din Timiş au ridicat cardurile de sănătate returnate de Poştă la Casa de Asigurări, pentru a le distribui asiguraţilor. Reprezentanţi ai acestora spun însă că au fost manipulaţi de angajaţii CJAS, ba chiar intimidaţi. Unul dintre aceştia, a şi recunoscut-o, sub protecţia anonimatului: ”La nivel de Casă, se şantajează un pic, asta-i problema. Şi nu vreau să-mi fac probleme, că am destule...”.

Ne-au dirijat într-o încăpere unde erau deja pregătite, repartizate pentru medicii de familie”, ne spune Camelia Lombrea, medic de familie.

În aceste condiţii, în judeţul Timiş, au mai rămas doar 18 medici care refuză să-şi asume responsabilitatea distribuirii cardurilor, când aceasta ar trebui să fie treaba angajaţilor CJAS.

”Casa de Asigurări îşi permite să atragă în această acţiune ilegală de distribuire a cardurilor anumiţi medici de familie care sunt timoraţi de ideea unui control al Casei în cazul în care nu ar prelua şi nu ar distribui aceste carduri”, ne-a declarat Elisabeta Spătaru, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

De cealaltă parte, reprezentanţii Casei de Asigurări spun că medicii au preluat cardurile de bunăvoie. ”Noi nu am obligat niciun medic de familie, medicii de familie au venit şi au ridicat aceste carduri, venind în interesul asiguraţilor”, afirmă Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

La mijloc sunt pacienţii, care sunt puşi de drumuri, între casă şi medicul de familie. În timp ce reprezentanţii CJAS susţin că oamenii îşi pot ridica personal cardul, în realitate lucrurile stau altfel. ”În cazul în care un asigurat se adresează Casei de Asigurări şi nu se regăseşte pe lista medicilor care au ridicat deja aceste carduri, acesta îl poate ridica de la noi”, spune Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Unul dintre cei care şi-au luat o zi liberă pentru a-şi ridica documentul este Vasile Leon. ”La casă am venit, mi-au zis că nu se poate că are prea multe colete primite şi nu poate până n-are personal să desfacă. cum văd că iar trebuie să mai aştept până le aranjează, să mă cheme ei...ce să facem?”, afirmă el.

De la 1 februarie, cardurile de sănătate ar urma să funcţioneze în paralel cu vechiul sistem. După două luni însă, pacienţii vor putea fi consultaţi doar cu prezentarea acestor documente.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri