Ciacova: apă cu nisip, la robinet. Ţevile, vechi de 40 de ani, sunt cauza problemei

Data publicării:
apa cu nisip

”De multe ori aşa e apa, foarte tulbure”. Elisabeta Dumiter a trăit toată viaţa în Ciacova. Își amintește de problemele cu apa de la robinet încă din anii '90. Fie că e cu nisip, pământ sau rugină, femeia susţine că de cel puţin 20 de ani aude numai promisiuni din partea autorităţilor, timp în care sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

”Dacă ne facem toţi analizele, toţi avem probleme cu rinichii. Până şi copiii”, - Oare din ce cauză? ”Tot din cauza apei. Pe vremea lui Ceauşescu era mai bine. Am ajuns să spunem şi asta, după Revoluţie. După 20 şi ceva de ani am ajuns să spunem că era mai bine, că am avut apă potabilă”, spune ea.

Ca să nu mai bea apă cu impurități, femeia merge 5 kilometri, până în localitatea vecină: ”De la Ghilad, cu bicicleta mergem şi aducem apă de băut”, - Luaţi de la fântână sau o cumpăraţi? ”Luăm de la fântână. În Ghilad este apă potabilă”.

De altfel, toți locuitorii din Ciacova au renunţat să mai consume apa de la robinet. O folosesc doar pentru spălat şi fiartă pentru gătit:

”Nu se poate bea din cauza ruginii, mizerie. Acum în ultimul timp a fost mâl, nisip. Tot aşa o ducem până ne distrugem şi distrugem şi rinichii”.
”În special, dimineaţa are un miros urât, noi nu o folosim acasă pentru că ţine la sănătatea noastră şi nu vrem să ne îmbolnăvim datorită apei din Ciacova”, - De unde luaţi apă? ”Din magazin, cumpărăm”.
”Nu se poate bea, nici măcar spăla. Cumpărăm apă cu trei lei bidonul. Asta e!”

Problemele au apărut din cauza ţevilor și a forajelor vechi de 40 de ani. Unul dintre ele funcţionează în fosta culă turceastă din localitate, care are 700 de ani.

”Aici este un alt foraj care pune probleme autorităţilor. Apa este pompată direct din pământ şi pentru că nu există staţie de tratare ea ajunge în reţeaua principală de apă din oraş şi de acolo la robinetele oamenilor. De multe ori lichidul curge cu nisip sau pământ”, afirmă Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Abia acum, autorităţile au pregătit un proiect, în valoare de 3,3 milioane de lei, ca să schimbe cei 20 de kilometri de reţea. Lucrările vor dura cel puțin un an.

”Probleme clar că vor mai apărea. Or fost şi o să mai fie. Şi încercăm cât de cât să fim în ajutorul lor, să îi ajutăm, nu ştiu cum. Cerem de la ei şi puţină înţelegere să putem să trecem peste aceste probleme”, precizează Răzvan Ghera, viceprimarul oraşului Ciacova.

Operatorul de apă şi canal a încercat să rezolva problema oamenilor, dar soluţiile sunt temporare.

”Din momentul în care, acum ceva vreme, locatarii din Ciacova au făcut reclamaţii la Aquatim am demarat un program de spălare a acestor reţele pentru curăţarea lor. Asta înseamnă că se porneşte apa la hidranţi şi se lasă să curgă până când reţeaua pe strada respectivă este curată”, ne-a declarat Cristina Borca, purtătorul de cuvânt al Aquatim.

O soluţie de durată a fost găsită tot de operatorul de apă şi canal - construirea unei staţii de tratare a apei. Dar și acest proiect este la început, iar investiţia va fi finalizată abia peste doi ani. Până atunci, la fiecare avarie sau ploaie mai serioasă, apa va ajunge la robinetele oamenilor tot cu impurităţi.

Descoperire arheologică. La Ciacova, în Timiş, a fost scoasă la lumină o stradă veche de 400 de ani 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri