Computer istoric, readus la viață

Data publicării:
computer istoric

Pentru ca barajul Vidraru, cel mai mare realizat vreodată în România, să stea în picioare fiecare calcul a fost făcut cu  aparatul gigant de la Timișoara. Cât a fost student, Horia Gligor a lucrat pe calculatorul  creat în anii ’60 la Universitatea Politehnica și îi știa toate secretele.

„De la aceste butoane de aici se anunța mașinăria. Pun 101 la adresa 1 care e adresa asta și atunci spun că ce e acolo să se adune”, explică Horia Gligor, cercetător.

Rezultatul venea de la panoul cu sute de becuri care se aprindeau și indicau litere sau numere. Așa a fost tradusă în 1962 prima frază, cu ajutorul celor 30  de kilometri de sârme și 100 de mii de lipituri ale calculatorului.

„În orice caz traducerea a fost făcută cu acuratețe din enegleză în română. Au venit oameni cu manuscrise la MECIPT ca să se traducă. Acum cu google translate e la îndemâna oricui”, cotinuă Gligor.

„Dacă astăzi datele sunt salvate pe un card e doar câțiva centimetri, în urmă cu jumătate de secol, primul calculator creat în mediu universitar din România avea o memorie ce cântărea peste 100 de kilograme” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„Au fost deteriorate în mare parte, au fost găuri, au fost sparte”, spune și Maria Mîțu, restaurator.

De cinci ani de muncă a fost nevoie pentru ca sistemul să fie readus la viață.

„10 mii de lei dacă a costat toată suma, nu mai mult, dar restauratorul nostru a petrecut foarte multe ore pentru că este migălos”, a completat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului din Timișoara.

Peste câteva luni primul calculator realizat în mediul universitar din România va fi expus la Politehnica din Timișoara.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri