Copii supraponderali, în tabără de sănătate. Timp de trei săptămâni, cei 32 de copii vor face mult sport

Data publicării:
tabara

"Lecţia a început. Bună ziua! Bună ziua! Pe loc repaus” - Aşa începe fiecare zi din tabăra de sănătate, cu multă mişcare în aer liber. Copiii urcă pe jos de la cabană până aproape la cota 1400, unde fac exerciţii şi alergări.

”Învăţăm foarte multe sporturi, vizităm foarte multe locuri, peşteri, cascade, mergem în parcul de aventură, şi cel mai important, încercăm să facem asta sub formă de distracţie şi sub formă de concurs”, spune Marius Fodoran, organizator al taberei.

- Ce ai făcut în tabără de când ai venit? ”Păi, sport, am urcat pe munte”, - Și îţi place? Eşti cea micuţă dintre copiii de aici. ”Da, îmi place”, ne mărturisește Dana, de 8 ani.

Unul dintre cei 32 de copii aflaţi în tabără este Ştefan. Are 10 ani şi vine din Baia Mare, pentru a treia oară, la Straja. ”Eu cred că cel mai greu este la înviorare, pentru că ne pune să alergăm până la cruce şi este puţin mai greu”, spune el.

Meniul zilnic al copiilor este calculat în funcţie de necesităţile calorice şi nu de ceea ce mănâncă ei de obicei.
”Copiii mănâncă de 5 ori pe zi, 3 mese principale şi 2 gustări, meniul este atent calculat. încercăm să le arătăm că o alimentaţie poate să fie foarte variată, foarte colorată, foarte hrănitoare, fără să includă alimente nesănătoase pe care în general le consumă acasă”, ne-a declarat Iulia Hădărean, nutriţionist.

- Anul trecut, după tabără, ai slăbit un pic? ”Da, am slăbit 5 kg”, susține Ştefan.
- Plecaţi de aici cu mai puţine kg? ”Da, da, e vizibil, e foarte vizibil, e foarte bine”, răspunde Alexandra, 17 ani.

În afara orelor petrecute în aer liber, copiii au şi şedinte de consiliere psihologică. ”Mă axez în principal în a-i ajuta pe copii să îşi conştientizeze emoţiile şi să le exprime, şi să ajungă să nu mai aibă acest comportament compensator prin mâncare”, precizează Andreea Florea, psiholog.

Pentru cele trei săptămâni în tabăra de sănătate, un copil plăteşte 3.000 de lei. La finalul taberei, la Straja sunt aşteptaţi şi părinţii celor mici, pentru ca aceştia să vadă progresele făcute şi să înţeleagă de ce copiii au nevoie de un stil de viaţă schimbat.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri