Cum a ajuns să arate fostul abator al Timișoarei: imagini inedite din aer

Data publicării:
abator 1



Societatea Goldale Real Estate, membră a Ţiriac Holding, a fost sancționată pentru încălcarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar şi pentru nerespectarea autorizaţiei de construire, emisă în 2008 de Primăria Municipiului Timişoara, autorizaţie a cărei valabilitate a expirat, fără ca societatea să solicite o altă nouă, precizează Primăria Timișoara.

Reprezentanţii societăţii cu pricina au avut astăzi o întâlnire cu viceprimarul Traian Stoia, iar măsurile discutate au fost: punerea în siguranţă în regim de urgenţă a monumentului istoric, conform legii, şi obţinerea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă pentru reabilitarea clădirilor existente în ansamblul monumentului istoric Abator, până la 16 ianuarie 2014. De asemenea, în acelaşi termen trebuie realizată şi igienizarea celor cinci hectare de teren aferent construcţiilor.

„Reprezentanţii Goldale Real Estate sunt primii care au înţeles importanţa demersului iniţiat de Primăria Timişoara cu privire la protejarea patrimoniului istoric. Este un prim pas. Aşteptăm cu interes punerea în operă a obligaţiilor asumate în procesul verbal şi salvarea unui monument important pentru istoria Timişoarei”, a afirmat viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia.

Abatorul Orăşenesc a fost construit între anii 1904 – 1905, după planurile lui László Székely, primul arhitect-şef al oraşului de pe Bega. Pe lângă proiectarea unui abator modern, autoritățile vremii i-au cerut să realizeze planurile a peste 20 de alte clădiri reprezentative pentru Timişoara.

Foto/video: Primăria Timișoara

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri