Deţinuţii, mai scumpi decât studenţii

Data publicării:
pirtea bala

2.400 de lei pentru un student este suma pe care o primesc universităţile de la bugetul de stat. Aproape la jumătate comparativ cu suma de care ar avea nevoie instituţiile de învăţământ superior, spune rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, care acuză că mai mulţi bani sunt distribuiţi spre penitenciare.

„Costurile cu şcolarizarea unui student sunt undeva la 3.500 - 4.000 de lei, ceea ce evident este o subfinanţare totală. Mai mult decât dublu avem o finanţare a unui deţinut în România într-un context în care doar sunt privați de libertate, au acces la presă, au acces la multe alte condiţii", susține Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Reprezentanţii Penitenciarului Timişoara spun că banii pe care îi primesc sunt pentru toate cheltuielile care presupun întreţinerea deţinuţilor, iar avantajul pe care îl au constă în faptul că pot folosi fondurile obţinute din venituri proprii după cum consideră de cuviinţă.

„În această sumă (...) sunt incluse absolut toate cheltuielile care vizează cazarea, hrana, medicamentele, transportul către instanţele de judecată şi organele de urmările penală, material de întreţinere, energie electrică, motorină, salariile personalului. Veniturile proprii, pentru a motiva folosirea la muncă, realizarea de venituri suplimentare, să poată fi folosite de către unităţile care le produc", ne-a declarat Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Şi studenţii cer bani mai mulţi pentru educaţie. În ciuda protestelor din ultimii ani, tinerii nu au obţinut o alocare mai mare din bugetul de stat pentru învăţământ.

”În momentul de faţă, clar sistemul este subfinanţat, universităţile supravieţuiesc la limită, au crescut taxele în acest an la noi la universitate pentru că tocmai nu sunt bani şi ce să facem, dacă ministerul nu ne dă bani, profesorii trebuie să predea mai mult, li s-au tăiat şi plata cu ora, ultima soluţie, luăm bani mai mulţi de la studenţi", spune Vlad Cherecheş, preşedintele OSUT.

Bugetul pentru educaţie pentru anul 2014 este de 3,4% din produsul intern brut. Universităţile, studenţii, dar şi dascălii din învăţământul preuniversitar au cerut în ultimii ani mărirea acestuia la valoarea de 6% din PIB.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri