Focar de trichineloză în judeţul Arad. O persoană a murit, aproape 50 s-au îmbolnăvit

Data publicării:
trichineloza

Carnea infestată a fost consumată la un chef ţinut în urmă cu aproximativ o lună în satul Ususău din judeţul Arad. După petrecere, organizatorii au împărţit pachete prin vecini şi astfel boala a ajuns în toată comuna.

”După ce s-o gătat cheful, a mai rămas ceva mâncare de acolo. Şi atunci am făcut pachete şi am dat la fiecare, la prieteni care au mai fost. Şi băieţii au dat mai departe prin sat acolo. S-a înmulţit!”, - De unde aţi mâncat carnea? De unde era? ”De la pomana porcului”, - Din vecini? ”Da”, - Şi era multă lume acolo? ”Nu ştiu, n-am fost. Am primit aşa o ţâră şi...”, spuneau pacienții.

Pentru că nu şi-au dat seama de ce boală suferă, cei mai mulți dintre bolnavi au ajuns cu întărziere la spital. Cu toţii se află acum sub tratament, indiferent că au rămas sub observaţia doctorilor sau au ales să plece acasă: ”N-am ştiut că e din cauză de la carne, am zis că e o gripă, şi a venit cineva aicea şi ne-a spus să mergem toţi că îi bai. Şi când am venit ne-a spus de la analize că suntem infectaţi de la carne”, ”Numa' temperatură am avut şi am zis că e de la răceală. N-am ştiut!”, - Şi după aia au început să vă doară muşchii? ”Da. Picioarele încontinuu m-au durut!”.

”Din cazurile internate, trei cazuri au avut o evoluţie mai severă, o pacientă în vărstă de 61 de ani a prezentat semne de miocardită trichinelozică, pe fondul unei cardiopatii ischemice ce o avea, ea a fost primită în consult cardiologie, în final tranferată pe terapie intensivă, unde a decedat”, ne-a informat Alexandru Jifkovici de la Spitalul de boli infecțioase Arad.

”DSP Arad, prin ancheta epidemiologică de etapă, a indentificat un număr de 49 de consumatori total de carne de porc neverificată trichineloscopic, există acest focar de trichineloză”, a afirmat dr. Laura Nicolescu – director DSP Arad.

Oamenii care s-au îmbolnăvit spun că la ei în sat nimeni nu duce carnea la examenul trichineloscopic pentru că niciunul nu s-a confruntat cu această problemă până acum. La originea infestării s-ar afla şobolanii, care s-au înmulţit anul acesta foarte mult şi intră frecvent în adăposturile porcilor.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri