Furnal călit în promisiuni. Proiectul de la Govăjdie, din judeţul Hunedoara, aşteaptă să primească finanţare din 2008

Data publicării:
govajdie

Primarul arată în jur şi spune despre reabilitarea fiecărei clădiri: ”E vorba de clădirea furnalului, care va fi reabilitată, va fi schimbat acoperişul, consolidată clădirea, şi furnalul efectiv care va fi reabilitat. Clădirea din spatele meu va fi Muzeul Fierului şi, peste drum, gara veche”.

Aşa arată proiectul de reabilitare şi de punere în valoare a întregii zone din satul Govăjdie, proiect scris acum șapte ani. În 2011, el a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern, care nu stabilea însă şi valoarea investiţiei. Suma de un milion de euro a fost stabilită printr-o altă hotărâre de guvern, în 2012. Banii însă nu au ajuns nici acum.

”Hotărârea de guvern privind reabilitarea furnalului există, dar, schimbându-se guvernul, a rămas puţin în stand-by. De drumuri nu m-am săturat, dar m-am săturat de întrebările care apăreau, bă, dar nu te mai apuci odată de furnalul ăla? Ştiţi dvs. ce înseamnă investiţie...”, ne-a declarat Ioan Bulbucan, primarul din Ghelari.

”Furnalul a fost construit între anii 1806 şi 1810. La acel moment a fost primul furnal din Europa şi al doilea la nivel mondial. Funcţionarea lui a fost oprită în anul 1924”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Primăria Hunedoara este o altă instituţie interesată de punerea în valoare a furnalului. Cei 300 de mii de turişti care vizitează anual Castelul Corvinilor ar avea ocazia să viziteze astfel şi furnalul, dar şi Ţinutul Pădurenilor, iar şederea lor în zonă ar fi, în acest mod, prelungită.

”Din câte ştiu eu, turiştii sunt foarte impresionaţi de faptul că acolo s-a turnat prima şarjă din turnul Eiffel. Toată zona ar avea de câştigat şi, mai mult decât atât, am avea un motiv în plus ca să-i ţinem pe turişti mai mult timp în municipiul Hunedoara”, este opinia lui Viorel Arion, primarul din Hunedoara.

În ultimii ani, demersurile autorităţilor au fost dublate de cele ale societăţii civile. Tineri voluntari din Hunedoara au iniţiat diverse acţiuni de promovare a monumentului, în special în mediul online. Tot lor li se datorează şi amplasarea în faţa furnalului a unui panou informativ bilingv.

”Este singurul furnal din Europa care mai există din acea perioadă, începutul anilor 1800, acolo se spune că au fost turnate elemente pentru turnul Eiffel, şi este foarte spectaculos ca obiectiv turistic. Toată zona ar avea de câştigat şi s-ar dezvolta foarte mult turismul”, consideră Dan Bera, reprezentant al societății civile.

Furnalul de la Govăjdie a fost declarat monument de arhitectură industrială în anul 2000. Administraţia locală a comunei Ghelari speră ca promisiunile primite de la Bucureşti să devină realitate, iar proiectul să primească finanţare chiar din această toamnă.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri