Gaură de 800.000 de lei în bugetul Primăriei Timişoara. Banii erau garanţia pentru lucrările la Bd. Liviu Rebreanu

Data publicării:
rebreanu

În 2009, firma Confort, deţinută de Georgică Cornu, supranumit ”regele asfaltului din Banat”, preda primăriei lucrarea de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu, în valoare de 16 milioane de lei. Din această sumă, 5%, adică 800.000 de lei, au rămas într-un cont al primăriei pentru că lucrarea nu a fost făcută în conformitate cu caietul de sarcini. Acum, în cont nu mai este niciun leu.

Potrivit răspunsului transmis Digi24 Timişoara de Direcţia Tehnică a Primăriei Timişoara, „După primirea răspunsului că în contul respectiv nu a fost transferată nicio sumă şi că soldul acestuia este zero, prin adresa 023914 din 03.11.2011, am solicitat Direcţiei Economice şi Serviciului Juridic să facă demersurile legale pentru recuperarea garanţiei aferente lucrării, având în vedere că procesul verbal de recepţie finală nu a fost încheiat, deoarece nu a expirat perioada de garanţie".

A urmat timp de trei ani un schimb de adrese între cele două direcţii. Cea Tehnică vrea să ştie unde sunt banii, cea Economică nu ştie. A intrat şi primarul pe fir şi a aflat unde a dispărut suma.

”Se pare că s-a produs o neregulă, probabil este o ilegalitate, nu e de competenţa mea să fac astfel de încadrări, în ceea ce priveşte acea sumă de garanţie de bună execuţie. Nu cunosc în ce împrejurări şi cu aprobarea cui ea a fost returnată firmei care a efectuat lucrarea. Pentru aşa ceva trebuie să se efectueze o anchetă a organelor judiciare. Nu ştiu, intervine procuratura, intevine poliţia, nu mă pricep la lucrurile acestea. Dar, fără îndoială că trebuie să se clarifice ce s-a întâmplat”, anunță Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Nici măcar aleşii locali care erau în funcţie în perioada 2008 - 2012 nu ştiau că acei bani au ajuns ilegal înapoi la firma de construcţii.

”Nu am ştiut nimic până nu am fost informat de dumneavoastră, adică de presă. Am citit cu surprindere, ca să nu spun cu stupefacţie, adresa Direcţiei de Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara şi situaţia este cel puţin ciudată. Lipsa de reacţie şi, mai ales, lipsa de transparenţă şi, nu în ultimul rând, lipsa de informaţii de la nivelul direcţiilor din munipipalitate mă îngrijorează”, susține Radu Ţoancă, consilier local.

Problema este că nu se ştie nici acum cine a semnat transferul de bani. Mai ales că, potrivit expertizei tehnice, lucrarea avea nevoie de reparaţii încă din 2009. Peste 40 de somaţii au fost trimise constructorului pentru a remedia problemele, dar acesta nu s-a conformat. Expertiza demonstrează că stratul de asfalt este prea subţire, a prezentat fisuri încă de la început, iar 60% din suprafaţa bulevardului este denivelată.

După șase ani, bulevardul Liviu Rebreanu este într-o stare şi mai proastă. Gropile, denivelările şi fisurile se întâlnesc la fiecare pas. Mai mult decât atât, garanţia expiră în două luni”, ne-a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Şoferii sunt şi ei sătui să circule pe cel mai mare bulevard din oraş prin gropi: ”Dezastru, nu se pune... deci foarte-foarte rău”, - Ce întâlniţi pe drum pe aici? ”Numai gropi, numai gropi. Cratere”,”Destul de nasol, plin de gropi. ca de obicei de fapt, peste tot”, ”Era să îmi sară roata la o groapă ceva mai încolo la al treilea, al patrulea semafor”.

În luna mai, autorităţile ar trebui să facă recepţia finală a lucrării. Şi, chiar dacă ar refuza acest lucru şi ar cere ca firma să efectueze reparaţiile pe banii ei, acest lucru ar fi imposibil. Compania a intrat în insolvenţă. Aşa că se va ajunge în instanţă, iar până la soluţionarea problemei, de suferit vor avea tot şoferii.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri