Gottlob, în era digitală. O comună din județul Timiș a reinaugurat cinematograful, nefolosit de 25 de ani 

Data publicării:
gottlob

După un sfert de secol, cinematograful din Gottlob a revăzut lumina proiectorului. Dacă acum filmele se proiectează digital, în urmă cu mai bine de două decenii imaginile ajungeau pe ecran cu ajutorul unui aparat care funcționa cu cărbune.

”Aici se proiectează lumina de la cărbune și apare ca o sudură, o lumină aici, de cărbune. Și atunci o proiectează aici”, aflăm cum funcționa aparatul de proiecție.

Mircea Bara a lucrat ca proiecționist timp de 22 de ani în vechiul cinematograf din Gottlob. Bărbatul, în vârstă de 80 de ani, își aduce aminte că, din cauza tehnologiei învechite, aveau loc și incidente:

”În timpul când am fost ajutor, că așa se spunea, ajutor proiecționist, s-a ars un film aici. S-a rupt filmul în timpul proiecției, lucram cu aparatul cu cărbune, și cum era temperatura mare a intrat acolo și s-a aprins”.

După ce au obținut fonduri europene de peste 130 000 de euro, Primăria comunei Gottlob a adus vechiul cinematograf în pas cu tehnologia.

”S-a reabilitat tot, începând de la acoperiș, la interior, totul este nou, inclusiv fotolii noi, ecran nou, partea de audio, video, deci totul este nou”, precizează Cristian Cerba, viceprimarul comunei Gottlob.

Primele filme proiectate în cinematograful reabilitat au fost cele din cadrul festivalului „Ceau, Cinema". Pentru a doua ediție a festivalului de film clădirea a fost inaugurată chiar cu trei luni înainte de termen. Primii spectatori au plecat extrem de încântați:

”Exceptional, noi am venit expres aici. Știm povestea, am chiar aici documentația, cum arăta spațiul acesta înainte și iată cum se poate face printr-un proiect”,
”Este un lucru inedit in Romania, care nu se prea întampla în satele românești. E ok”,
”Este interesant si sper că, cât mai multe comunități să abordeze această idee”.

”În jur se câteva sute au fost începând cu proiecțiile de la ora 14, la filmul „De ce eu" al lui Tudor Giurgiu, s-a continuat cu „Pașaport de Germania" de Răzvan Georgescu și la ora asta rulează „Comoara" cu Toma Cuzin și soția lui în sală”, spune Lucian Mircu, organizatorul festivalului „Ceau, Cinema".

”Mi se pare fantastic că filmul meu inițiază activitatea acestui cinematograf mai ales că am filmat aici în zonă, la Gottlob”, afirmă Răzvan Georgescu, regizorul filmului „Pașaport de Germania".

Edilii comunei timișene promit să readucă lumea în cinematograf ca pe vremuri. Pentru asta au adus și un element de originalitate. În loc de popcorn au servit lubeniță în sala de cinema, comuna fiind renumită pentru producția de pepene roșu.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri