Grija pentru mediu, răsplătită la Arad

Data publicării:
ulei aruncat 1


Compania de Apă din Arad susţine iniţiativa, cu atât mai mult cu cât un singur litru de ulei uzat ajuns în canal poate polua până la 1 milion de litri de apă.

„În fiecare zi când facem plăţile, joia după-masă, de la ora 19:30, venim cu borcănelul şi-l turnăm aici”, povestește un arădean.

În următoarele săptămâni, fiecare dintre cele aproximativ 1.200 de asociaţii de proprietari din Arad vor primi câte un butoi de 25 de litri în care vor colecta uleiul de gătit uzat. Pentru fiecare recipient umplut, fiecare asociaţie va primi 10 litri de detergent universal pentru igenizarea spaţiilor comune.

„O să ducem o muncă de lămurire cu proprietarii şi o să-i lămurim să adunăm şi să colectăm sele... uleiul uzat. [Credeţi că va fi greu?] Pentru început, da. Va fi mai greu, dar, încet, sper să... avem succes”,susține Gheorghiţă Cheptănaru – administrator de bloc.

„Pretindem că suntem civilizaţi şi orice acţiune de genul acesta e binevenită pentru a proteja natura, dar ne protejăm şi buzunarul cât de cât”, adaugă Iosif Morar – preşedintele unei asociaţii de bloc.

Proiectul este susţinut de o firmă privată care a accesat fonduri europene pentru a colecta ulei uzat, dar şi de Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative, cei care se vor ocupa de distribuirea recipientelor şi instruirea administratorilor.

„Aici vorbim şi de mediu, vorbim de o poluare, nu numai neaparat de partea asociaţilor de proprietari, a ţevilor şi a scurgerilor dintr-un condominiu. E foarte important să ne implicăm în tot ce înseamnă o viaţă mai bună în comunitate”, explică Dorina Lupşe – preşedinte ULAL Arad.

„Cred că orice iniţiativă care vine în sprijinul unor măsuri ecologice e binevenită! Şi cred că lucrurile vor căpăta o deschidere, locatarii de aici sunt, în general, oameni civilizaţi şi vor marşa la această idee”, spune un localnic.

„[Ce faceţi cu uleiul uzat?] Îl pune tanti într-un borcănel, sau îl pun într-un recipient de plastic dacă am, şi îl astup cu ceva ca să nu curgă şi îl pun la gunoi”, adaugă o vecină.

„Uleiul alimentar uzat nu trebuie aruncat în toalete sau în chiuvetă deoarece se depune pe conducte, lucru care, în timp, duce la înfundarea sau colmatarea acestora”, arată Monica Iovan – purtător de cuvânt Compania de Apă Arad.

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, uleiurile alimentare reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi în sol. Acelaşi studiu arată că uleiul alimentar aruncat pe sol duce la degradarea acestuia pentru cel puţin cinci ani.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristi Kovacs


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri