Încep lucrările la incineratorul de deşeuri. Acesta va produce energie termică, dar şi energie electrică

Data publicării:
incinerator

După doi ani de licitaţii, contestaţii şi amânări, şantierul la noul incinerator de deşeuri de la Timişoara ar putea începe chiar la sfârşitul acestei luni.

Ultima problemă a fost ridicată de Consiliul Concurenţei, care a transmis primăriei că nu poate gira pentru 90% din finanţare, deoarece ar fi considerat ajutor de stat. Edilul a găsit însă o soluţie. ”Noi putem garanta din acel credit pentru 88% din valoarea lui. Dacă facem asta, evident că nu se mai poate pune problema că s-ar da vreun ajutor de stat către o activitate privată”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Şi problema terenului şi a patrimoniului a fost rezolvată. În următoarele săptămâni vor fi demolate clădirile care încă se mai află pe suprafaţa unde va fi construit incineratorul.

”Tot patrimoniul Colterm-ului a fost ridicat, gajul, am predat terenul, s-au scos autorizaţii de demolare pentru clădirile care vor fi făcute”, precizează Sorin Drăgoi, city managerul Timişoarei.

Construcţia va fi prima din România, iar tehnica după care va funcţiona este unică în Europa de sud-est. Practic, incineratorul va produce energie prin arderea deşeurilor uscate: ”Aceasta este partea de cogenerare care va produce energie electrică şi, bineînţeles, va produce şi energie termică fiind folosită pentru încălzirea de la Colterm”.

Energia produsă va putea fi vândută pe piaţa liberă, iar căldura va fi livrată companiei de termoficare din Timişoara. Iniţiatorii proiectului spun că, în aproximativ doi ani, timişorenii se vor putea încălzi din arderea gunoaielor.

Reporter: Raluca Popa / Maria Rohnean
Operator: Dan Petcu / Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri