Întâlnirea celor pasionați de undele radio. Demonstrație despre utilitatea radioamatorismului în cazul unei calamități 

Data publicării:
pecica

Punctul culminant al întâlnirii a fost o demontraţie care a arătat cum ar acţiona radioamatorii în cazul unei calamităţi care ar distruge mijloacele clasice de comunicare:
”Să se anunţe pompierii, Crucea roşie şi alte echipe de intervenţie. Deci în speţă ISU. Aştept răspuns din partea radioamatorilor”, ”Se va necesita evacuarea victimei din zona afectată de cutremur. .... Recepţionat”.

Aproape toţi cei peste 200 de radioamatori prezenţi la Simpozionul de la Pecica sunt convinşi că pasiunea lor nu va avea niciodată un sfârşit şi, mai mult, ea se poate dovedi cât se poate de folositoare, în ciuda concurenţei tehnologiilor din ziua de astăzi.

”În caz de calamităţi naturale, comunicaţiile tradiţionale cad şi, de multe ori, radioamatorii pot să dea o mână de ajutor”, precizează Adrian Fabri, radioamator din Timişoara.

”Radioamatorismul nu are nevoie decât de staţia în sine care, după cât se poate vedea, e de dimensiuni foarte mici, iar în plus de asta ar mai avea nevoie de o antenă, care practic e o sârmă”, adaugă Gheorghe Amariei, alt radioamator din Timişoara.

Un moment mult aşteptat al întâlnirii a fost deschiderea talciocului, la care unii şi-au găsit piesele lipsă din colecţie, iar alţii şi-au întâlnit prieteni pe care îi ştiau numai după vocea venită pe calea undelor.

- E bună oferta la talcioc? ”Da! Întodeauna la talcioc găsim şi mai ieftine, şi mai scumpe, dar le găsim totuşi. Prin alte părţi nu le găsim. La magazine nici atât!”, explică Constantin Radu, radioamator din Ploieşti.

”Sunt din Korostetetlen, o localitate mică între Nagykoros şi Szolnok. Eu acolo locuiesc, de acolo transmit pe unde radio, de acolo emit. Radioamatorii din România m-au chemat să vin la Pecica”, spune un participant din Ungaria.

”În cursul celor 12 ani am avut invitaţi din Brazilia, din America, din mai multe ţări din Europa, din Australia, deci ne-au vizitat radioamatori de pe tot globul pâmântesc”, ne-a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica.

Având în vedere că preţurile celor mai accesibile echipamente luate „de-a gata” încep de la 300 de euro, tot mai mulţi radioamatori tineri se concentrează în prezent mai mult pe transmisie şi mai puţin pe construcţia aparatelor. Veteranii văd însă în radioamatorism o cale unică de comunicare ce nu va putea fi concurată niciodată de mijloacele moderne de răspândire a informaţiei.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri