Invitați să experimenteze condițiile în care trăiește un nevăzător

Data publicării:
intuneric prima

”Asta probabil e un obstacol din faţa mea. O să vedeţi! Uite, l-am găsit! Aşa...” Să fii fără vedere chiar şi într-un mediu familiar este o senzaţie greu de descris dacă nu o încerci măcar odată pe pielea ta. Pentru cei care trec zilele acestea prin Arad, acest lucru poate deveni foarte uşor realitate dacă îndrăznesc să intre legaţi la ochi în containerul experiment instalat în spatele Teatrului National.

A fost mai mult decât mă aşteptam! Dacă mă uit acum în container văd că de fapt e gol. În timpul experimentului eram convins că am ocolit câteva obstacole. Aşadar, ochii minţii nu sunt acelaşi lucru cu ochii care într-adevăr văd.

”Am dorit să senzibilizăm oamenii, cât de important este acel simţ al vederii. Să conştientizeze cât de fericiţi trebuie să fie şi cât de norocoşi sunt că pot vedea”, spune Mihaela Ignat, organizator.

Deşi nu au fost mulţi curioşi care au încercat cum e să fii fără vedere, cei care au avut curajul să intre în container s-au declarat încântaţi de şansa avută: ”E o senzaţie pe care n-am mai trăit-o. Nu-ţi dai seama, celelalte simţuri la noi nu sunt foarte dezvoltate, văzul e dezvoltat şi, neavându-l, te simţi neajutorat”,”Am întâlnit de nenumărate ori oameni cu bastonul alb şi totdeauna m-am gândit cum se descurcă şi cum pot să trăiască în jungla asta a oraşului. Iată cu această ocazie mi-am dat seama că nu este deloc uşor”, - Arată diferit containerul decât ţi l-ai închipuit? ”Da, foarte diferit!”, - A fost greu? ”Nu”.

Acţiunea care îi îndeamnă pe oameni să experimenteze câteva momente din viaţa unui nevăzător reprezintă o premieră pentru România. În cadrul aceleiaşi campanii, organizatorii i-au invitat pe 100 de oameni cu vedere normală să ia parte la o cină pe întuneric.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri