Lipsă acută de asistente, la Maternitatea Bega. Din zece moaşe, au rămas numai trei

Data publicării:
asistente

Anca Tănasă lucrează de șase ani la Maternitatea Bega din Timişoara, acolo unde are grijă de paciente în perioada cea mai importantă din timpul vizitei lor în spital: le ajută să nască. Munceşte o normă şi jumătate pe lună şi aşteaptă de ani buni venirea unor colege care să-i uşureze sarcinile.

”Am venit la sala de naştere ca urmare a plecării a şapte colege către spitale private, unde sunt remunerate conform muncii, noi am rămas trei şi ţinem locul la zece asistente. Lucrăm în ture de 12 cu 24, anul ăsta nu primim concedii, nu avem sărbători”, ne spune Anca Tănasă, moaşă, Maternitatea Bega.

Şi pacientele resimt pe propria piele deficitul de personal. Multe dintre ele sunt nevoite să aştepte îngrijirea asistentelor, însă apreciează efortul zilnic făcut de angajaţi.

”Am născut al doilea copil cu aceeaşi moaşă şi am fost mulţumită, m-a ajutat şi fizic, atât cât a fost nevoie, dar şi emoţional, atât în timpul naşterii cât şi după. Am văzut că era sala de travaliu plină şi era doar ea şi a fost relativ greu, chiar după mine urmau să nască două femei deodată şi nu ştiu ce-au făcut”, precizează Sorina Voichescu, pacientă.

Ultima moaşă şi-a dat demisia zilele trecute, după ce a văzut că situaţia din spital nu se îmbunătăţeşte. Conducerea unităţii poate acum doar să spere că problemele îşi vor găsi o soluţie.

”Suntem chiar în imposibilitatea, în unele sectoare, să nu mai putem asigura turele. Nu cerem şi nu dorim un exces de personal, dorim să avem un personal angajat, ca şi număr, corespunzător standardelor care există la ora actuală în legislaţia românească”, afirmă Doru Anastasiu, directorul Maternităţii Bega din Timişoara.

Peste 50 de paciente are sub observaţie o singură asistentă, pe tura de noapte, în una dintre secţiile Maternităţii Bega.

reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri