Manualele digitale, noutate pentru elevi

Data publicării:
icon manuale digitale 211014

La Școala Gimnazială nr. 19 din Timișoara, dotarea celor 45 de săli de clasă cu laptopuri și videoproiectoare a făcut posibilă folosirea cărților aprobate de Ministerul Educației în varianta online. Imaginile colorate proiectate pe ecran, dar și animațiile i-au făcut pe elevi să fie mult mai activi la clasă.

Elevii par încântaţi: "Mi s-a părut frumoasă și destul de interesantă. Mi-a plăcut cum ecranul cum s-a făcut din mic mare și filmulețul", "Ora de astăzi mi s-a părut frumoasă, a fost specială pentru mine. Mi s-a părut mai ușor decât de pe foi", "Mi se pare că, cărțile digitale sunt mai faine". 

În timp ce, pentru elevi ora pare mai atractivă, învățătorii, obișnuiți cu metoda clasică de predare, au nevoie de mai mult timp pentru a-și pregăti cursurile, până se familiarizează cu noul instrument de lucru.

"E adevărat că este un efort atât din partea noastră cât și din partea elevilor, dar per ansamblu copii sunt foarte încântați. Până acum era destul de dificil, am conceput multe fișe, am xeroxat fișe am lucrat pe caiete", spune Ondina Crunțeanu, învățătoare.

Claudia Muntean, directorul Școlii Gimnaziale nr. 19 Timișoara: "Sigur că învățătorii întămpină dificultăți pentru că abia acum fac cunoștință cu noile manuale. Și pentru ei este un element de noutate".

Părinții știu deja că micuții se simt în largul lor în era digitală. Chiar și așa, ei optează și pentru folosirea manualelor clasice: "Ei sunt obișnuiți și să lucreze pe calculator. Cred că va fi mai interesant, dar nu trebuie să lăsăm la o parte cartea", "Cred că sunt binevenite și toată lumea este foarte curioasă, și copiii și părinții". 

Cât despre distribuirea noilor manuale în varianta tipărită, un termen exact nu a înaintat nimeni. La depozitul Inspectoratului Școlar Timiș a ajuns doar o parte din vechile manuale care au fost retipărite, pentru ca elevii să se folosească de el până la apariția noilor cărți. Între timp, cadrele didactice au obligația de a alege din cele 28 de manuale digitale postate pe internet pe site-ul ministerului.

"Noi nu facem decât să selectăm, să centralizăm comanda manualelor și o transmitem spre minister. Nu mai suntem într-o situație atât de diperată pentru că manualele tipărite sunt instrumente pe care ei le pot folosi, și încă de ieri la unele școli au ajuns pe băncile micuțulor elevi", a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Deși școlile care au dotările necesare pentru folosirea manualelor digitale sunt puține, platforma pe care acestea au fost postate a înregistrat un număr mare de accesări. În primele 48 de ore de la lansare, site-ul a fost accesat de peste 16 milioane de ori.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri