Mii de credincioși, în pelerinaj la Basilica Maria Radna. O tradiţie de peste 200 de ani: căutatul după "lacrimile Maicii Domnului"

Data publicării:
radna

Prima liturghie care a avut loc astăzi la Maria Radna a început dis-de-dimineaţă, la 7:30, şi a fost ţinută în limba sârbo-croată pentru credincioşii veniţi din judeţul Caraş Severin. Alte câteva mii de oameni, ce aparţin tuturor etniilor şi confesiunilor din Banat, asistă la slujbele care se oficiază la Mănăstirea Maria Radna.

- Aţi venit de departe? ”De la Timişoara”, - Şi veniţi de obicei numai de sărbători sau veniţi în timpul anului? ”Am venit la băi şi de la băi trecem pe la mânăstire, cu nepoţica...”, ”Şi acuma şi de 8 septembrie vin. Da, mie îmi place. Îmi place tare mult!”, - Vă dă o energie pozitivă locul ăsta sau de ce veniţi? Aşa parcă mă simt eu bine. Când mă duc acasă parcă sunt altfel!”

Momentul principal al zilei l-a constituit Liturghia în trei limbi condusă de episcopul romano - catolic de Timişoara, Martin Ross.

O tradiţie păstrată de mai bine de 200 de ani la Maria Radna este căutatul "lacrimilor Maicii Domnului". Sunt de fapt rădăcini care se găsesc pe dealul din spatele fostei mânăstiri franciscane: ”Sunt lacrimi. E bine să le ai în casă tot timpul! Poartă noroc? Aşa se zice. Şi numai în ziua de Sfânta Maria se găsesc. Zice că în altă zi nu le găseşti”.

”Multă lume a venit şi astăzi aici, am avut puţin noroc că numai aseară a plouat şi sperăm că astăzi o să treacă această zi fără ploaie şi e foarte bine că s-a răcit puţin şi oamenii se simt foarte bine. Nu trebuie să transpire aşa mult ca şi în alţi ani”, afirmă Andreas Reinholtz, părinte paroh la Maria Radna.

Pelerinajele la Maria Radna continuă şi mâine, când 1.500 de credincioşi slovaci din Banat asistă la o slujbă în limba slovacă.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri